Gå til sidens hovedinnhold

Milepæl: Nå har vind og sol slått ut kull

2015 var året da klimavennlige energikilder slo ut miljøsynderen kull.

Det er International Energy Agency (IEA) som har beregnet at det i 2015 kom mer strøm fra sol og vind enn fra kull, skriver The Economist.

IEA har tidligere blitt kritisert for at beregningene av verdens sol- og vindenergi har vært for lave. Nå konstaterer IEA likevel at fornybar energi endrer energimarkedet.

I 2015 ble det installert 500.000 solcellepanel hver eneste dag, og bare i Kina blir det montert to vindturbiner hver eneste time.

Les også: Du trodde vel ikke at du bruker fornybar strøm i Norge?

I 2015 økte produksjonen av strøm fra fornybar energi med 153 gigawatt (153.000.000.000 watt). 40 prosent av økningen kom i Kina.

Mens etterspørsel etter strøm totalt går ned i rike land, øker produksjonen av fornybar energi på bekostning av ikkefornybar energi. I utviklingsland er er derimot etterspørsel etter strøm økende. Derfor blir ikke forurensende energi redusert i samme grad.

Les også: Leonardo DiCaprio: - Det jeg har sett, skremmer livet av meg

Basert på dagens politikk mener IEA at verden fra 2015 til 2021 vil øke produksjonen av fornybar energi med 825 gigawatt. Det er 13 prosent mer enn IEA estimerte i fjor se (IEAs pressemelding her).

Les også: Prisen på fornybar energi på rask vei nedover

Internasjonal politikk for å motvirke global oppvarming er drivkraften bak dette skiftet. Samtidig synker prisene på solceller og vindturbiner. I dag er Kina det største markedet, foran EU. IEA forventer at Amerika skal gå forbi EU og bli det nest største markedet de neste årene.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot