*Nettavisen* Økonomi.

Miljø-Røkkes innrømmelse

Foto: (Kai Hakvåg)

Kjell Inge Røkke sa den nye båten var miljøvennlig. Mandag kom en innrømmelse.

14.05.07 16:01

- Ansvarsløst av Røkke, sier Regnskogfondet om milliardærens bruk av Bruma-teak i sin nye reketråler.

NA24 - din næringslivsavis

I begynnelsen av mai ble det kjent at den nye reketråleren til en av Norges rikeste menn, Kjell Inge Røkke, er full av av regnskogstømmer som teak og mahogni.

LES MER: Omstridt tømmer i Røkke-tråler

Bekrefter teak
Nå bekrefter Kjell Inge Røkke overfor Regnskogfondet at det er brukt teak fra Burma i reketråleren Trygg.

Militærdiktaturet i Burma tjener store penger på hogst av Asia siste teakskoger. Norge boikotter regimet, og Regnskogfondet har kritisert Kjell Inge Røkke for bruken av Burma-teak i styrehuset og dekket på sin nyeste reketråler "Trygg".

- Det er ansvarsløst av Røkke å bruke Burma-teak i sin nye båt. Dette bidrar til å rasere verdens siste store teakskog og støtter opp om Burmas brutale militærdiktatur, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet i en pressemelding.

Skulle undersøke
Regnskogfondet skriver at milliardæren umiddelbart tok kontakt med dem da saken ble kjent, og hevdet det kun var brukt bærekraftig trevirke i båten.

Overfor fondet lovet han å dokumentere teakens opprinnelse, og hevdet den stammet fra bærekraftig hogst. Men dokumentasjonen uteble, og Regnskogfondet undersøkte på egenhånd Røkkes påstand. Nå har de fått bekreftet at teaken som er brukt på båtens dekk kommer fra Burma.

I en kort e-post til Regnskogfondet bekrefter Røkkes sekretær nå at det er brukt teak fra Burma i båten, men at Røkke skal ha gitt beskjed om at «teaken skulle være hogget fra lovlige områder som har en bærekraftig utvikling».

- På miljøets premisser
Røkke forsøkte å profilere seg som miljøverner da båten for første gang ble vist frem. Båten har fått navnet «Trygg», og skal ifølge Røkke være en mer moderne og miljøvennlig reketråler.

- Jeg føler at vi skal gjøre dette på miljøets premisser. Dagens fangst er ikke skånsom nok. Med denne båten får vi elektronisk sortering der uønsket eller for liten fangst ikke blir tatt med, sa Røkke til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.