LONDON (Nettavisen Økonomi): - Dette viser at det er grådighet og pengebegjær som styrer selskapet, tordner Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, til Nettavisen.

Equinor la frem kvartalstall og hadde kapitalmarkedsdag i London onsdag.

Der kunne oljekjempen melde om rekordhøy oljeproduksjon på norsk sokkel i 2018. De vil imidlertid ikke gi seg der, men vil bokstavelig talt gi gass fremover også.

- Sikler etter felt

Ettersom gigantfeltet Johan Svedrup starter å levere olje, vil Equinor øke produksjonen med rundt tre prosent i året frem til 2025, hvor det ligger an til en foreløpig oljetopp i Norge.

Denne kraftige veksten kommer i en periode hvor stadig flere snakker om klimaendringene og kutt i klimautslipp. Det får Hermstad til å tenne på alle plugger.

- Equinor snakker om klima i festtalene, men de sikler etter stadig flere felt, og vil sette rekorder inn til 2025. Dette er egentlig å avlyse det grønne skiftet. Det er dårlige nyheter for kloden, sier han.

Skiftet navn

Equinor er Norges desidert største selskap og skiftet nylig navn fra Statoil. Navneskiftet skyldes delvis et ønske om å understreke at de gjør andre ting enn å produsere olje.

Oljeveksten viser imidlertid at selskapet ikke tar klimaendringene seriøst, mener Hermstad.

- De lurer folk når de snakker om klima, men bare kjører på med mer olje. Slik det er nå er Equinor den største motoren for klimaødeleggelsene i Norge og den verste klimasamvittigheten vi kan ha, sier MDG-toppen.

Hermstad mener Equinors satsing minner om «tobakkindustriens siste krampetrekninger»

- De visste at tobakk var farlig, men de kjørte på og maksimerte profitten på bekostning av folks helse. På samme måte er klimaendringene vitenskapelig dokumentert, men Equinor legger likevel opp til økt produksjon, sier Hermstad.

Equinor planlegger å bruke 15 til 20 prosent av investeringene sine i 2030 på fornybar energi innen 2030. Altfor lite, ifølge MDG-toppen.

- Innen 2025 burde 80 til 90 prosent ha gått til fornybar energi. Det er det Norges største selskap må gjøre hvis de vil bidra til klimaløsninger og ikke klimakaos, sier Hermstad.

Sinte miljøtopper

Hermstad får støtte fra Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender.

- Det er ganske absurd at økningen i oljeproduksjon slås opp som en gladnyhet. I realiteten er det alarmerende nyheter som bør gjøre oss veldig bekymret for hvordan vi skal klare å nå klimamålene, sier hun til Nettavisen.

Hun viser til at FN sier at vi har 11 år på å halvere verdens klimagassutslipp for å unngå katastrofale klimaendringer, og det er de fattigste som vil rammes hardest.

- Det viser hvor vanskelig det blir å nå klimamålene uten tøffere klimapolitikk, som både setter fart på omstillingen og senker etterspørselen etter olje og gass, sier hun.

Også leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet reagerer.

- Det Equinor jubler for her er klimakollaps. Å bygge ut store nye felter er å gamble på at verdenssamfunnet ikke vil nå målene i Parisavtalen. Sverdrup-feltet bør aldri bygges ut hvis Regjeringen vil at Norge og verden skal lykkes i klimaarbeidet, skriver Lundberg til Nettavisen.

Tar tid

Arve Sigve Nylund, Equinors sjef for oljeproduksjonen på norsk sokkel, er, kanskje ikke så overraskende, uenig med de tre.

- Vi har en produksjon som er rekordhøy i 2025, samtidig har vi rekordlave klimautslipp. Vi jobber med begge deler. Både olje og gass og fornybart er viktig, sier Nylund til Nettavisen.

Han viser til at Equinor i økende grad vil investere i fornybar energi fremover.

- Vi har god utvikling på fornybar, men dette tar tid. Det er viktig å ta et skritt om gangen.

- Hvorfor er det så viktig?

- Ja, det vi gjør må være solid og robust. Man trenger hele spekteret fra olje til fornybar, sier Nylund.

Han viser til at Norge står for bare to prosent av verdens oljeproduksjon.

- Kutter vi ut oljeproduksjonen i Norge, vil den bare dukke opp et annet sted i verden med kanskje dobbelt så høye klimautslipp. Å få opp olje og gass med så lite klimaavtrykk som mulig er bra for klima, sier Nylund.

Mener det er bedre for klima

Da Nettavisen snakket med Equinor-sjef Eldar Sætre om klimautfordringene, viste han også til at oljeproduksjonen på norsk sokkel har blant verdens laveste miljøutslipp.

- Vi mener oljeproduksjonen er godt for arbeidsplasser, det er godt for norsk økonomi, det er til og med godt for klima. Det er et faktum at oljen som produseres i Norge har lavere utslipp enn oljeproduksjonen andre steder, sier Sætre til Nettavisen.

- Men selv om den norske produksjonen av olje har lavere utslipp i Norge enn i andre land, gir selve forbruket av olje, for eksempel gjennom kjøring av bensin- og dieselbiler, like store utslipp uavhengig av hvor den er produsert?

- Ja, det stemmer, men det er en helt annen diskusjon. Da er problemet å finne alternativet, spesielt for tunge kjøretøy, fly og store skip. Da er jobben å finne slike alternativ, sier Sætre.