NA24.no

Miljøpartiet De Grønne vil gjøre Norge til lykkeland


Byråd Lan Marie Nguyen Berg og stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne vil at Norge skal styres etter det de kaller brutto nasjonal lykke.
Byråd Lan Marie Nguyen Berg og stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne vil at Norge skal styres etter det de kaller brutto nasjonal lykke. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det grønne eventyret har såvidt begynt, sier byråd i Oslo, Lan Marie Berg i Miljøpartiet De Grønne.

STORTINGET (NETTAVISEN): Hvis De Grønne får det som de vil, skal Norge legge om kursen og styre etter et nytt mål for brutto nasjonal lykke.

- Sammen med Kristelig folkeparti har vi i dag sendt et brev til regjeringen hvor vi foreslår at vi skal styre etter et lykkemål som brutto nasjonal livskvalitet, sa nasjonal talsperson Une Aina Bastholm på partiets halvårsoppsummering.

Video: 15 artige forslag fra MDG (saken fortsetter).

«Vi er lykkelige»
Men hvordan står det til med lykken internt i De Grønne etter et halvår med personkonflikt på toppen, en nasjonal oppslutning som ligger langt under sperregrensen og stort fall i oppslutningen i Oslo?

- Den brutto lykken er stor og stigende, vi er på full fart fremover, sier Rasmus Hansson.

De nasjonale talspersoner for Miljøpartiet De Grønne - Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm - sier at de er lykkelige selv om partiet scorer dårlig på meningsmålingene.

Og hans nye partner som nasjonal talsperson er enig: - Vi er to lykkelig talspersoner, som er lykkelige sammen, sier Une Aina Bastholm.

Godt fornøyd med seg selv
Miljøpartiet De Grønne er godt fornøyd med hva de har fått til på Stortinget og i Oslo kommune.

På Stortinget trakk Rasmus Hansson spesielt frem partiets medvirkning til Energimeldingen, og tiltak som utskifting av bilparken og bedre energiøkonomisering.

- Vi vant kampen om E18, hevder han, selv om partiet nå har medvirket til å bygge ut de første 1,5 kilometrene av E18, mens de gikk på valg på ikke å godta en eneste meter.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønne, ble spurt om hvor lang en meter er.

- Hvor lang er en meter?, spurte en av reporterne, og fikk som svar at den er 1000 millimeter lang.

- Jeg går ut fra at alle forstår at når Oslo må forhandle med Akershus, så må vi kompromisse. Og vi oppnådde å få nedskalert E18, og skaffet 50 milliarder friske kroner til kollektivtransport, svarte Lan Marie Berg.

Vil danne grønn allianse
Strategien foran stortingsvalget i 2017 er å komme på vippen. - Det vi har fått til i Oslo viser hvor langt et parti er villig til å gå når de kan komme i regjeringsposisjon, sier Rasmus Hansson, med adresse til Arbeiderpartiet.

Nå er planen å få Venstre, Senterpartiet, SV og Kristelig folkeparti med på å danne en såkalt grønn allianse, og sette opp en liste med krav som må innfris av den som vil danne regjering.

- Modellen er enigheten om et oljefritt Lofoten, Senja og Vesterålen, som står fast uansett hvem som danner regjering, sier Hansson.

Lykkeland
Ideen kommer opprinnelig fra fjellandet Bhutan, der kongen i 1972 bestemte at landet skal måle sin fremgang i «brutto nasjonal lykke» i stedet for «brutto nasjonal produksjon».

Den første til å styre etter brutto nasjonal lykke var den fjerde dragekongen av Bhutan, Jigme Singye Wangchuck.

Hvor lykkelige bhutanerne er, er usikkert. Men for øyeblikket ligger Bhutan på rundt 120. plass av de drøyt 180 landene i verden på brutto nasjonalprodukt per innbygger. Norge ligger på 6. plass, ifølge Det internasjonale pengefondet, IMF.

Se listen her: BNP per innbygger

Nå vil Miljøpartiet De Grønne og Kristelig folkepartis Hans Olav Syversen gjøre noe med dette, i et representantforslag på Stortinget:

- Forslagsstillerne mener at det er et paradoks at selv om Norge har blitt mye rikere målt i BNP siden 1950, har vi ikke blitt noe særlig lykkeligere, om vi skal tro forskerne, heter det i forslaget.

- Stortinget ber regjeringen snarest å utvikle et mål for brutto nasjonal livskvalitet som et supplement til brutto nasjonalprodukt, lyder forslaget.

Krf-representanten foreslo det samme i 2009, og da ble forslaget høflig lagt i skuffen av flertallet på Stortinget - eller vedlagt protokollen, som det heter.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere