*Nettavisen* Økonomi.

Milliardær vil redde menneskeheten

Foto: (Getty Images)

Eksentriske Elon Musk vil sende deg og meg ut i verdensrommet.

- Det jeg prøver på er å utgjøre en viktig forskjell når det kommer til dette med romferder. Jeg vil gjøre romferder tilgjengelige for nesten alle, sier Elon Musk til Space.com.

- Og jeg hadde håpet å få så mye støtte til dette som overhodet mulig, sier han.

Musk er derfor skuffet over at hans astronauthelter Neil Armstrong og Gene Cernan har gitt ham og andre tilhengere av kommersiell romfart en kald skulder.

Først og sist på månen
Armstrong og Cernan var den første og den siste astronauten som satte sine ben på månen.

Elon Musk er toppsjef i elbilprodusenten Tesla Motors . Den foretaksomme milliardæren grunnla betalingsløsningen PayPal, og har nå kastet seg inn i kampen for kommersiell romfart gjennom SpaceX, som han etablerte i 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.

Musk er skuffet over den skeptiske holdningen til romfartslegendene Armstrong og Cernan, og sier han bare vil hjelpe menneskeheten å overleve.

- Jeg mener det er viktig at menneskeheten etablerer seg på flere planeter. Jeg tror de fleste vil være enige i at en fremtid der vi er en romfartssivilisasjon er inspirerende og spennende sammenlignet med alternativet, som er at vi for alltid må være her på jorden inntil vi blir utslettet, sier Musk.

Kuttet romfergen
SpaceX og andre private romfartsselskaper har fått et løft etter at NASA i fjor la ned romfergeprogrammet etter 30 år.

I desember 2010 ble SpaceX det første selskapet som lyktes med å sende et romskip i bane rundt jorden, og få det trygt ned igjen. Selskapets romfartøy har fått navnet Dragon.

De tidligere Apollo-astronautene Armstrong og Cernan har uttalt seg kritisk til at USA overlater romfarten til private aktører. De mener det vil true USAs dominerende posisjon innenfor romfart og romforskning.

Dyr romtaxi
NASA betaler i dag 470 millioner kroner per sete for å få fraktet sine astronauter ut til den internasjonale romstasjonen med russiske Soyuz-romfartøy.

Musk sier til Space.com at han ble trist av kritikken fra de astronautene, ettersom de er hans gamle helter.

- De gutta er mine helter, så det er virkelig tøft. Jeg skulle ønske de ville komme på besøk og se det grundige arbeidet som nedlegges her. Jeg tror de ville endre oppfatning, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.