Milliardærarvingene snur ryggen til norsk utdanning

Foto: (Mediehuset Nettavisen/Scanpix)

Tre av fire barn av landets rikeste personer velger bort høyere utdanning i Norge til fordel for prestisjeskoler i utlandet.

03.07.14 10:28

Ifølge Finansavisens beregninger som er basert på avisen Kapitals liste over landets 400 rikeste personer, har 33 av barna i alderen 21 til 44 år utdanning som er høyere enn videregående skole. Tre av fire av disse har tilbrakt hele eller deler av studietiden utenfor Norge.

- Det generelle trekket er at uavhengig av hvordan foreldrene har kommet til den økonomisk sterke posisjonen, tar barna en anerkjent utdanning, og mange velger retninger som gir inntrykk av at de skal bære arven videre, sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen til Finansavisen ifølge NTB.

Bare seks av arvingene har studert ved en offentlig norsk høyskole eller universitet – halvparten av dem ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Karl-Fredrik Tangen mener barna av de rikeste i tiden som kommer i enda større grad vil velge eliteutdanninger som gjør det godt på internasjonale rangeringer.

Ifølge tall fra Lånekassen er antallet norske studenter i utlandet doblet de siste 20 årene, fra vel 8.200 i 1994 til 16.260 i forrige undervisningsår. I tillegg tar rundt 8.100 nordmenn deler av utdanningen i andre land. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Utdanning

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag