*Nettavisen* Økonomi.

Milliardærens aksjetips

Foto: Even Landre (NA24)

En av Norges rikeste menn deler sine kunnskaper.

19.11.07 21:08

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Etter den siste tiden med kursfall begynner det å bli interessant å kjøpe svenske aksjer igjen, sier en av hovedeierne i Skagen Fondene, Kristoffer Stensrud, i et intervju med di.se.

NA24 - din næringslivsavis

- Kursstigningene tidligere gjorde mange bra selskaper altfor dyre, men nå ser verdsettingen bedre ut, sier Stensrud.

De siste tre årene har Skagen fondet Kon-Tiki steget med 171 prosent. I år er veksten på 31 prosent, og fondet har havnet i toppen på flere internasjonale fondslister.

Kristoffer Stensrud synes svenske aksjer generelt opplevde en for kraftig oppgang i første og andre kvartal i år.

- Tro, håp og kjærlighet
- Det lå mye tro, håp og kjærlighet i kursene da. Siden den gang har Sverige hatt den dårligste utviklingen i Europa og det har vært en bra korrigering, sier han.

Kristoffer Stensrud har arbeidet med aksjer siden han var 16 år. I dag har han en beregnet formue på 1,9 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Siden 1993 har han tjent mye på svenske aksjer, og han har for tiden aksjer i blant annet gruveselskapet Boliden og investeringsselskapet Kinnevik.

Stensrud følger nøye med på selskap som Sandvik, Atlas Copco, Alfa Laval og SKF, som alle har falt på børsen den siste tiden. Til og med Ericssons kursfall interesserer ham.

Går mot strømmen
- Det er når kursene faller at man skal undersøke selskapene, sier han, og hevder at flere svenske aksjer begynner å bli attraktive.

Bak Stensruds suksess ligger teft for gode aksjekjøp.

- Jeg går inn i undervurderte selskaper med bra kontantstrøm som er gjeldfrie, men avskydde eller rett og slett hatet av enkelte analytikere. Dersom ledelsen i selskapene er talentløse, er det bra. Den kan jo bare byttes ut, sier Stensrud.

Selskaper som samtlige analytikere ikke gir kjøpsanbefalinger, tar han ofte en nærmere titt på. Det var tilfellet med den britiske matvarekjeden Sainsbury, som Skagen investerte i 2004. Analytikerne derimot anbefalte konkurrenten Tasco.

- Kjente meg helt sikker
- Jeg kjente meg helt sikker. Det ingen tenkte på var at Sainsbury satt på mye fast eiendom og var helt gjeldfrie. Dessuten kunne selskapet vise til en bra kontantstrøm, sier Stensrud.

Sainsbury-aksjen doblet seg i løpet av fjoråret.

Stensrud reiser ikke mye, men sitter for det meste og skumleser rapporter og årsrevideringer. Det gir ham mye.

- Det daglig leder skriver er ikke så interessant å lese, men hva styret mener, er ofte bra informasjon. De lyver vanligvis ikke. Det var tilfellet med Ericsson. Lyttet man til styret, forsto man at 2007 ikke kom til å bli et bra år for selskapet, sier Kristoffer Stensrud til di.se.

Kristoffer Stensruds plasseringstips:

  • Undersøk selskaper som er dårlig likt av analytikere. Dersom de har bra kontantstrøm og er gjeldfrie, kan det være en god investering.
  • Ikke la deg skremme av selskaper med dårlig ledelse - den kan lett byttes ut.
  • Lytt på hva styret sier om virksomheten. Daglig leder har ofte en tendens til å gi et altfor lyst bilde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.