*Nettavisen* Økonomi.

Milliardærsønnen tapte stort og ble anmeldt til Økokrim

Arving Frederik Wilhelm Mohn og faren Trond Mohn er uenige om salget av familiedynastiet. Foto: Magne Turøy

Så trakk han seg uten å informere faren.

07.04.14 13:22

SISTE: Frederik Wilhelm Mohn sitt selskap Perestroika varsler i en melding at de ønsker å stoppe salget og at det kan bli snakk om rettslige skritt.

«Perestroika har dermed ikke mottatt eller akseptert noe bud fra Alfa Laval. Peretroika vil de neste ukene vurdere ulike finansielle, juridiske og strategiske alternativer for Frank Mohn/Wimoh».

Frederik sier at han har forkjøpsrett.

- Den er ikke opphevet i forkant av budet. Perestroika vil vurdere å benytte seg av forkjøpsretten, heter det i meldingen.

Advokat Tom A. Torkildsen, som er styreleder i Perestroika, sier til E24 at de nå vurderer hvilke rettslige skritt de vil ta.

Han sier de vil stanse salget.

– Det som er klart er at det her er kjørt to parallelle løp hvor vi er blitt informert om det, men ikke det andre, sier Torkildsen.

Meldte om salg
Mandag ble det klart at et av de største norske familiedynastiene, bergenske Frank Mohn AS, blir solgt til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

Les også: Familiekonsern solgt for 13 milliarder

Trond Mohn er største eier med 47,8 prosent, sønnen Frederik Wilhelm Mohn (36) eier 32,2 prosent mens Tronds søster Marit eier 20 prosent sammen med sin sønn Stian Westlake.

Les også: Slik har Mohn-eventyret vært

Tross at sønnen Frederik får vel 4,2 milliarder kroner for sine aksjer liker han veldig dårlig at de andre nå selger familiedynastiet og hudfletter faren offentlig.

- Trond Mohn klarte aldri å gjennomføre generasjonskiftet i bedriften som hans far, Frank Mohn grunnla. Det ble for vanskelig å innrømme at han hadde en flink sønn. Vi har ennå ikke blitt kontaktet av Alfa Laval, og det sier det meste om Trond Mohns fremgangsmåte. Skam deg Trond!, skriver han i en sms til Sysla.

Les også: - Dette synes faren er veldig leit

Til DN.no sparer han heller ikke på kruttet.

- Han har gått bak ryggen min. Dette fikk jeg vite om på lørdag. Prosessen har foregått siden ifjor sommer. Han har feighetens nådegave.

Aktiv investor
Frederik som nå skjeller ut sitt opphav har imidlertid selv vært en omdiskutert investor de siste årene.

Først ble han genierklært for sine investeringer.

Da Norwegian var helt på bunn i 2008 puttet han 30 millioner kroner inn i flyselskapet, noe som gjorde at han kunne bokføre en gevinst på 150 millioner kroner på investeringen.

Oppturen skal angivelig ha ført til at Mohn fikk smaken på finansmarkedene, noe som gjorde at han gikk tungt inn i selskaper som Songa Offshore, Seabrid Exploration og Acta.

Etter oppturen kom det imidlertid en god del negative oppslag om at han hadde tapt enorme summer.

- Han har hatt råd til det
Finansavisen kom frem til at han har tapt 750 millioner kroner på spekulasjon.

I riggselskapet Songa alene hadde han fått et tap på mellom 540 og 790 millioner kroner.

I Seabird skulle han ha tapt rundt 60 millioner kroner, mens Acta-aksjene - nå Agasti Holdning - var ned 17 millioner kroner.

Estate Nyheter, meldte så at han tapte flere titalls millioner på RomReal, et selskap som bygger boliger i Romania.

Da Bergensavisen spurte Tron Mohn om en kommentar knyttet til at finanspressen skrevt om at sønnen har tapt store beløp i finansmarkedet svarte faren slik:

- Ja, det stemmer. Men han har hatt råd til det.

Siden den gang har han kjøpt seg opp til å bli største aksjonær i finansselskapet Agasti, med 15,68 prosent av aksjene.

Agasti kom i slutten av forrige uke med et resultatvarsel, da datteren Navigea Securities har mistet tillatelser til å yte investeringstjenester.

- Et foreløpig estimat for slike restruktureringskostnader er om lag 40 millioner kroner dersom virksomheten innenfor investeringsrådgivning avvikles, meldte selskapet.

Børsen slo alarm
I 2012 ble det startet en granskning av Frederik Mohns kjøp av aksjer i riggselskapet Songa Offshore.

Frederik Mohn var primærinnsider i selskapet, da han kjøpte aksjer for 17 millioner kroner. Den første handelsdagen etterpå meldte selskapet om et salg av en rigg, og aksjekursen spratt opp 12 prosent.

Dette fikk alarmen til å gå på Oslo Børs, som sendte en rapport til Finanstilsynet. Finanstilsynet sendte så en anmeldelse til Økokrim, som henla saken på bevisets stilling.

Så kom beskjeden om at sønnen trakk seg som toppsjef i Frank Mohn.

- Frederik Wilhelm Mohn har med virkning fra 30. november 2012 valgt å fratre sin stilling som administrerende direktør i Frank Mohn AS. Bakgrunnen for hans oppsigelse er ulikt syn på strategien for selskapet fremover, var beskjeden.

Faren Trond sa at oppsigelsen kom overraskende.

- Oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel på meg. Jeg visste ikke noe før styremøtet i dag, sa han til Bergens Tidene.

Nå ser det altså ut til at det er far som ikke har informert sønn.

Betydelig salg
Familiedynastiet som er solgt leverer pumpeutsyr til shipping og offshore under varemerket Framo.

Framo Engineering er kjent for sine «flerfaset» pumpesystemer til dypvannsbrønner.

Under Wilhelm Mohns ledelse hadde selskapet et resultat i 2011 på 3,9 milliarder kroner, som var en stor økning i forhold til resultatet i 2010 på 1,2 milliarder.

Frederik Wilhelm Mohn sier til Nettavisen NA24 at han ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag