Gå til sidens hovedinnhold

- Milliardærer ringte

- Jeg hadde en plikt til å ringe med bjellene, sier DnB Nor-sjef Rune Bjerke.

I intervjuer med Dagbladet og VG onsdag snakker banksjefen ut om granskningen av banken og kontakten med statsministerens kontor før krisepakken kom på bordet.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi hadde enkeltkunder med beløp ikke bare på en, to og tre millioner, men på en, to og tre milliarder i banken. De tok kontakt med meg og spurte: Hvorfor skjer ikke det i Norge?

Da hadde danske og tyske banker nettopp gitt en generell innskuddsgaranti uavhengig av beløp, men Norges Bank mandag 6. oktober kom med sine første, små tiltak.

Samme dag som statsbudsjettet kom, ringte Bjerke stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor. DnB-sjefen mente situasjonen var i ferd med å eskalere.

Les også:Vil sende Økokrim på DnB Nor

- Jeg kan ikke som en med den beste utkikksposten i Finans-Norge unnlate å gi vår virkelighetsbeskrivelse til alle landets aktører, sier han til VG.

Bjerke fremholder at han ikke fikk konkret info om hva regjeringen tenkte å gjøre før samme dag som krisepakken på 350 milliarder ble lagt frem, søndag klokken 16.10. Og vil ikke si hva som gjorde at banken solgte statsobligasjoner for til sammen 2,3 milliarder torsdagen og fredagen før krisepakken kom på bordet.

Om sin tilknytning til Arbeiderpartiet og kontaktene der, kommenterer Bjerke:

- Uansett om Siv Jensen hadde vært statsminister, Erna Solberg finansminister og Lars Sponheim næringsminister, så ville jeg ha gjort det samme.

Les også:- Hadde ikke kontroll

Banksjefen er gift med statssekretær Libe Solberg Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og er bror av tidligere miljøvernminister Siri Bjerke.

Rune Bjerke vil overfor Dagbladet ikke kommentere om han har vært innkalt av Kredittilsynets granskere. Han nekter også for å ha vært i kontakt med DnB Nors tradere av verdipapirer før banken solgte statsobligasjoner for 2,3 milliarder. Bjerke forteller at han først fikk vite om storsalget tirsdagen etter at krisepakken ble lagt frem.

- Jeg har full tillit til at Kredittilsynet følger opp, sier han.

Les også:- Hadde ikke kontroll

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken