*Nettavisen* Økonomi.

Milliardbrødrene er ikke de eneste som soper inn millioner på asylmottak

Kristian Adolfsen og Roger Adolfsen, som har bygget opp et milliardkonsern på asylmottak, barnehager, sykehjem og hoteller, er begge inne på listen over de 50 nordmennene med høyest inntekt i fjor. Brødrene er langt fra de eneste mottaksaktørene som tjente bra med penger i 2014. Foto: Niels Ruben Ravnaas/Montasje Nettavisen

Her er noen av aktørene med skyhøye inntekter fra drift av flyktningmottak.

28.10.15 18:12

Flyktningstrømmen til Norge er god butikk for mange av de privateide mottakene rundt omkring i landet. UDI betaler mottakene fra 350 til 1250 kroner per døgn per asylsøker – snittprisen er 800 kroner.

Selv om den eksplosive veksten i antall flyktninger først inntraff i 2015, viser regnskaps- og ligningsstallene for fjoråret at de private aktørene allerede da sopte inn penger.

Med en voldsom økning i antall flyktninger er det god grunn til tro flyktningfesten fortsetter. Tall fra september viser at det er kommet over 13.000 asylsøkere. I hele 2014 kom det 11.480 asylsøkere.

– Noen si at vi tjener søkkandes mye

Tidligere i oktober skrev Nettavisen om milliardærbrødrene Roger og Kristian Adolfsen, som står oppført med en ligningsinntekt på henholdsvis 52 og 37 millioner kroner i skattelistene for 2014.

Les mer: Voldsomt inntektshopp for asylbaroner

De to Andøya-brødrene, som blant har aksjemajoriteten i asylmottak-selskapet i Hero Norge er langt fra de eneste i mottaksbransjen som kunne glede seg over hyggelige inntekter i fjor.

Tor Einar Svendsen, som er styreleder i Setermoen mottak i Bardu i Troms, økte formuen med hele 6,3 millioner kroner i fjor og står oppført med en formue på 18 millioner kroner i skattelistene.

– Jeg har opplevd noen si at vi tjener søkkandes mye, og at det er borte i staure veggene, sier 49-åringen til Nordlys.

Svendsen, som har eierinteresser i fire asylmottak i Troms, blir ikke støtt av slike kommentarer.

– Jeg kan ikke la det hindre meg i å gjøre en god jobb. Vi arbeider for å dekke behovet for mottaksplasser, for å tilby best mulig kvalitet, og skape ny aktivitet.

– Da er det slik at vi kommer til å tjene noen penger på dette. Sånn er det. Sånn er systemet, sier han.

(Saken fortsetter under avstemningen)


Han avviser blankt forestillingen om at han tapper asylmottak for penger, for egen personlige berikelse.

Svendsen er akkurat nå mer bekymret over prisgaloppen og klondyke-tilstander i forbindelse med dagens store asylsøkerstrøm.

– På akuttmottakene, korttidsplassene, som nå etableres opereres det med langt høyere priser pr. plass, i forhold til det som er vår hverdag. Faren nå er at man kan få inn aktører som bare vil tjene på kort sikt, sier Svendsen, som har vært i asylbransjen i 17 år.

Vil ikke kommentere

Kristiansands-baserte Link, som eier en rekke mottak i en rekke fylker, var også en pengemaskin i 2014. Selskapet økte driftsresultatet fra 11,6 til 18 millioner kroner i fjor, mens moderselskapet Link Holding avsatte 9,8 millioner kroner til utbytte.

Styreleder Morgen Jørgensen i Link står oppført med 2,3 millioner i ligningsinntekt, mens daglig leder Hallstein Saunes tjente 2,7 millioner. Den tidligere Lyn-treneren økte samtidig formuen fra 4,1 til 6,2 millioner kroner.

Øystein Inge Hareide og Jørund Anker Skurdal, som eier 30 prosent hver i Link Holding, tjente henholdsvis 4,2 og 3 millioner kroner i fjor. Hareide har en formue på 19,6 millioner kroner, mens Skurdal er god for 13,3 millioner.

– Dette ønsker jeg ikke å kommentere. Du må kontakte ledelsen i Link, sier Øystein Inge Hareide til Nettavisen.

Men er det ikke du som eier selskapet?

– Jeg eier det igjennom et holdingselskap. Ha det bra, sier han.

Øker formuen

Selskapet Norsk Mottaksbedrift, som driver sju mottak, hadde et årsresultat på 5 millioner kroner i 2014.

Per Erik Lykstad, som er én av to eierne i selskapet, tjente 3 millioner kroner samme år.

Pers Lars Lødøen og Hroar Magnus Espeland er to av tre eiere i Lopex. Selskapet eier Lopex Mottak, som driver mottak i Sogndal, Kvinesdal og Voss. Lødøen økte formuen fra 0 til 3 millioner kroner i 2014, mens Espelands formue steg fra 0 til nesten 1 million kroner.

Daglig leder i Hobøl Statlige Asylmottak, Olav Calidonio Strand, kunne glede seg over at formuen økte fra 3,8 til 5,3 millioner kroner i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.