*Nettavisen* Økonomi.

Milliarddom mot Telenor

Foto: Knut Falch/SCANPIX

Dømt til å betale 15 milliarder i erstatning. Men telekjempen skal kjempe videre med nebb og klør i Russland

18.08.08 10:33

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En domstol i den sibirske byen Khanty-Mansiysk i Russland avsa 16. august en dom som holder Telenor ansvarlig for et tap på 2,8 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Karibisk stråselskap
Dette som følge av at Telenor angivelig skal ha forsinket VimpelComs oppkjøp av mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems for 230 millioner dollar, med nær ett år.

Søksmålet var anlagt av Farimex Product, Inc., som er registrert på De britiske jomfruøyene. Farimex hevder å eie 25.000 ADR-bevis i VimpelCom, tilsvarende 1.250 aksjer og en eierandel på 0,002 prosent, melder Telenor.

Alfa Group
Farimex er et tilknyttet selskap til Alfa Group, som er den største eieren i Vimpelcom. Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor har tidligere uttalt at søksmålet fra Farimex er «enda en av de rare konstruksjonene som Alfa gjør».

- Farimex gir skinn av at det er minioritetsaksjonær i VimpelCom. Vi kan vise til at det styres av Alfa gjennom forskjellige verktøy, blant annet at styrelederen i Farimex er fetteren til Mikhail Fridman, som er styreleder i Alfa Group, sa Melgaard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: AFP/Scanpix)

Domstolen besluttet at erstatningssummen på 2,8 milliarder dollar skal tilfalle VimpelCom. Farimex har inkludert VimpelCom i søksmålet, men VimpelCom har ikke vært representert i saken.

Forventer å vinne frem
- Telenor mener avgjørelsen er ubegrunnet og vil ta i bruk alle juridiske virkemidler for å omstøte beslutningen. Telenor forventer å vinne frem i den videre saksgangen, skriver konsernet i børsmeldingen.

Telenor-aksjen faller 1,7 prosent til 80,10 kroner mandag morgen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.