Milliarddryss til to budsjettvinnere

Foto: Varfjell, Fredrik

Den avtroppende regjeringen med milliardbevillinger til to områder.

14.10.13 21:32

Regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 7,7 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

Det kommer fram i budsjettforslaget den avtroppende regjeringen legger fram mandag formiddag, melder NRK ifølge NTB.

En sterk kommuneøkonomi er viktig for at folk rundt om i landet skal få et godt tjenestetilbud, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

- Det er en ramme som tar høyde for både folkevekst og pensjonsvekst og som skal gi kommunene mulighet til å dekke sine kostnader. Og en innbyggerundersøkelse senest i sommer viste at folk er fornøyd med tjenestene de får i kommunene, legger Navarsete til.

Mer til kultur
Kulturbudsjettet øker med 840 millioner kroner og passerer for første gang 10 milliarder i statsbudsjettet som legges fram mandag, skriver Aftenposten.

Den rødgrønne regjeringen innfrir dermed valgløftet om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål, skriver avisen.

- Det er et historisk godt kulturbudsjett, og det føles veldig godt å være i mål med det økonomiske målet for kulturløftet. Vi har også gitt andre konkrete løfter som nå er innfridd, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap) til Aftenposten.

Hun nevner blant annet ordningen for momskompensasjon som når 1,2 milliarder kroner i 2014, samt gradvis omlegging av tippenøkkelen, der andelen som går til idrettsformål, trappes opp mot 2015.

- Et budsjett for arbeid og velferd
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) lover et «godt rødgrønt budsjett» når han presenterer den avtroppende regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Tradisjonen tro møtte statsråden pressen på trappen hjemme før han tok veien til Stortinget for å legge fram det siste rødgrønne budsjettet.

- Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid og velferd, sier Johnsen i morgenmørket utenfor boligen på Gimle i Oslo til NTB:

Johnsen antydet at etter hvert som oljefondet vokser, er det rom for å ta ut mer penger til budsjettet.

Andre lekkasjer:
Lørdag meldte Aftenposten at regjeringen vil øke tilskuddene for å forebygge og redusere fattigdom blant barnefamilier som mottar sosialhjelp. Det skal skje ved at aktivitetstilskuddet og tilskudd til innkjøp av sports- og fritidsutstyr som lånes ut, økes til 45 millioner kroner.

Bunnfradraget økes ifølge Dagens Næringsliv (DN) og dn.no, til én million kroner, fra 870.000 kroner. Også fribeløpet for arveavgiften øker fra 470.000 kroner til én million kroner.

Regjeringen foreslår å bevilge 10 milliarder kroner til nye jernbaneinvesteringer. Investeringene vil dermed være 63 prosent høyere enn i årets budsjett. Det skriver VG Nett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag