NA24.no

Milliardene triller inn hos Ikea

Foto: JACQUES DEMARTHON (Scanpix)
«Billigkjeden» til Ingvar Kamprad er en gullgruve.

Ikea hadde et overskudd på hele 24 milliarder svenske kroner i siste regnskapsår. Det viser tall den svenske avisen Dagens Nyheter har fått tilgang til.

Resultatet i fjor bedret seg med hele 6 prosent, men kunne vært betydelig bedre enn dette. En konflikt i Ryssland kostet nemlig Kamprad & Co 6 milliarder svenske kroner i fjor. Ikea-kjeden har i lang tid vært i konflikt om elleveransen til to kjøpesentre i St. Petersburg. I tillegg til dette har to sjefer i Russland fått sparken på grunn av mistankene om korrupsjon.

Sterke tall
Rent bortsett fra den russiske konflikten var det et fantastisk år for Ikea. Mest økte salget av møbler og andre varer i Russland, Kina og Portugal. Det totale salget til selskapet steg med hele 7 prosent, skriver den svenske avisen.

- Salget har gått bedre enn ventet. Resultatet har bedret seg og vi har økt våre markedsandeler nesten over alt, sier konsernsjef Mikael Ohlsson i Ikea.

En fantastisk opptur
De siste tallene til Ikea viser at Ingvar Kamprad fortsatt vokser i størrelse. Hans møbelkjede ble startet i 1943, og navnet ble satt sammen av initialene i navnet hans og andressen hans, altså Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

I dag bor den rike svensken i Sveits, mens Ikea eies av en stiftelse som er hjemmehørende i skatteparadiset De nederlandske antiller. I mars 2010 anslo forretningsbladet Forbes Kamprads formue til 23 milliarder dollar, noe som gjør gründeren av «billigkjeden» den 11. rikeste mannen i verden.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere