*Nettavisen* Økonomi.

Milliardene triller inn

Foto: (Scanpix)

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor med sterke tall.

29.10.09 09:21

Telenor leverer bedre enn ventet for tredje kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Telekjempen fikk et resultat før skatt på 5,69 milliarder kroner, mot 4,43 milliarder kroner i samme periode året før.

Det er bedre enn markedsforventningene.

Analytikerne hadde ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans ventet 4,42 milliarder kroner i overskudd. Selskapet rapporterer driftsinntekter på 24,33 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 4 prosent fra fjorårets 23,43 milliarder kroner. Her hadde analytikerne sett for seg 24,15 milliarder kroner.

Driftsresultatet endte på 4,5 milliarder kroner, mot 3,94 milliarder i samme periode året før. Analytikerne ventet 3,51 milliarder kroner.

Fornøyd
- I tredje kvartal 2009 leverte vi en solid EBITDA-margin og en inntektsutvikling på linje med årets tidligere kvartaler. Sterk EBITDA kombinert med god styring på investeringsaktivitetene ga høy driftsmessig kontantstrøm, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Selskapet varsler at det venter noe sterkere EBITDA-margin enn tidligere guidet.

- Vi har fortsatt å tilpasse virksomheten i tråd med omgivelsene. Vi forventer at vårt fokus på kostnadskontroll og økt effektivitet gjør oss i stand til å levere noe sterkere EBITDA-margin og lavere investeringer enn opprinnelig antatt for 2009, sier avslutter Baksaas.

Telenor venter at den organiske omsetningen inkludert Kyivstar, men ikke Unitech i 2009 vil ligge på linje med 2008, men på den negative siden. Driftsmarginen (EBITDA-marginen) er ventet å bli på rundt 35 prosent for året, mens driftsinvesteringene (capex) vil utgjøre rundt 13 prosent av inntektene utenom lisenser og spectrum.

Hvis Unitech inkluderes vil EBITDA-marginen ligge mellom 33 til 34 prosent, og driftsinvesteringene vil utgjøre 17 prosent av inntektene.

Driftsinvesteringene i det indiske selskapeter ventet å ligge mellom 3,5 og 4,5 milliarder kroner i 2009, og vil gi et EBITDA-tap på 1,5 milliarder kroner. Unitech er ventet å kun gi et marginalt bidrag til inntektene.

Er i rute
Selskapet skriver i rapporten at de nordiske virksomhetene er i rute i forhold til kontantstrømmålet på 10 milliarder kroner.

I Asia viser Telenor Pakistan god utvikling i å nå målet om positiv kontantstrøm i 2010, mens Grameenphone fortsetter å levere svært sterke resultater. I oktober ble tegningsperioden vedrørende Grameenphones børsnoteringsprosess innledet. Interessen har vært stor, og det ventes at handel i aksjen starter i november 2009.

- Våre virksomheter i Sentral- og Øst-Europa fortsatte å være berørt av de økonomiske nedgangstidene, likevel opprettholdt de både sterke marginer og god kontantstrøm. I løpet av kvartalet ble Kyivstars utbytte for 2008 vedtatt, og utbyttet vil bli utbetalt innen utgangen av 2009, sier Baksaas.

Antall abonnement i Telenors mobilvirksomheter økte med 4 millioner i kvartalet, til totalt 172 millioner.

Sterk kontantstrøm
Telenor fikk en kontantstrøm fra driften på 5,27 milliarder kroner i tredje kvartal. I samme kvartal året før lå kontantstrømmen på 6,05 milliarder kroner. I løpet av årets ni første måneder ligger kontantstrømmen fra driften på 17,33 milliarder kroner, og det er en oppgang fra 14,74 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Netto rentebærende gjeld er blitt redusert til 27,16 milliarder kroner ved utgangen av september fra 39,31 milliarder kroner ved inngangen til året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.