NA24.no

Milliarder forduftet

Sist oppdatert:
Børsen skled med oljen og tok 57,5 milliarder med seg i fallet.

Etter de siste to ukenes børsfall fortsatte uroen mandag. Det som begynte helt elendig for investorene på Oslo Børs skulle bli verre. Hovedindeksen falt med hele 2,70 prosent til 466,33 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er hovedindeksen tilbake på nivåer den ikke har sett siden midten av april. Totalt forsvant 57,5 milliarder kroner i børsfallet denne dagen. Forsterket av et ras i oljeprisen ble det blodrødt for Oslo Børs.

Store tap
Internasjonalt var bildet mer tvetydig. Enkelte børser som den tyske i Frankfurt gjorde det langt sterkere, men det var ikke nok for aksjemarkedet i Oslo. En urolig start på børsene i USA bidro ikke til å stabilisere nervene.

Flere aksjeeksperter advarer nå for konsekvensene av de usikre subprimelånene. Dette er lån som er gitt til de med dårlig betalingsevne og tendensen er disse lånene blir mislighold. Flere hedgefond og andre fond har spekulert i slike lån og det har ført til konkurser og store tap til fondseiere.

Oljeras
Frykten har også nådd råvaremarkedet. Faren er at tapene i kredittmarkedet blir så store at det kan slå ut på veksten i verdensøkonomien. Dermed kan etterspørselen etter energi og særlig olje bli rammet. Sammen med at flere nå posisjonerer seg vekk fra det spekulative papirmarkedet gir et forsterket fall for råoljekontraktene. I tillegg har OPEC fått opp dampen på pumpene og dette har i sum sendt prisen på et fat nordsjøolje med levering i september ned 3,01 prosent til 72,50 dollar.

Dollaren reddet seg noe inn da Oslo Børs stengte, og kostet 5,76 kroner etter å ha vært nede i 5,73 kroner.

Gigantene ned
Fallet i oljeprisen må ta skylden for at Statoil og Norsk Hydro falt 4,12 prosent til 162,75 kroner og 4,49 prosent til 207,25 kroner. Selv om enkelte ville ha det til at opsjonsbråket i Hydro som fikk styreleder Jan Reinås til å gå slår negativt ut for de to fusjonskameratenes aksjer, ble fallet utløst av den negative trenden for oljen. Hele sektoren trakk ned som følge av oljefallet. Likevel er det verdt å merke seg at det var de utenlandske meglerhusene som dominerte selgersiden i begge aksjene.

Telenor var et annet selskap der milliardverdier forsvant. Aksjen endte ned 3,49 prosent til 103,75 kroner.

Flere falt tung
John Fredriksens SeaDrill var et annet selskap som måtte tåle et realt fall. Aksjen endte ned 4,41 prosent til 108,50 kroner og har den siste måneden falt nærmere 16 prosent. Fredriksens Frontline endte med et fall på 4,04 prosent til 249,50 kroner.

Flere av de andre oljeserviceselskapene lider også under oljeprisens fall. Acergy ble 4,01 prosent mindre verdt, men Subsea 7 ble rammet hardere. Subsea 7-aksjen falt 5,02 prosent til 127,75 kroner. Ellers så var oljeserviceselskapene blant dem som gjorde det dårligst. Sammen med oljeselskapene er det denne sektoren som er mest avhengig av høye oljepriser, siden da øker investeringene for finne mer olje. Høy pris gir lavere terskel for å investere i oljeleting.

Hard i IT
Verst gikk det ut over aksjonærene i IT-selskapet 24SevenOffice. Aksjen ble dagens taper med et fall på 12,49 prosent til 9,67 kroner. Siden selskapet debuterte på Oslo Børs 22. juni har verdien i aksjen blitt reduserte med godt over 28 prosent. Det er verdt å merke seg at fallet kommer på et relativt tynt volum.

Når det er børsuroen sprer seg i aksjemarkedet er det ofte de aksjene der det er mest risiko involvert som får unngjelde. Seismikkselskapet Global Geo Service er en slik aksje. Aksjen falt 9,25 prosent til 2,06 kroner, mens ABG Sundal Collier endte dagen med et fall på 8,57 prosent til 12,80 kroner.

Et par lyspunkt
Det kanadiske oljeselskapet Petrobank steg 8,57 prosent til 190 kroner dog på et svært liten omsetning. Eidesvik Offshore ble også løftet på laber volum og steg 5,39 prosent til 63,50 kroner. Forsikringsselskapet Bluewater steg 4,07 prosent til 40,90 kroner etter at kredittratingselskapet Standard & Poor`s opprettholder sin rating av Bluewater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere