NA24.no

(Scanpix)

Milliarder i årslønn

De rikeste hedgefond-forvalterne håvet inn milliarder i fjor.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Fjoråret var et kanonår for flere hedgefond. Dette førte til at de rikeste amerikanske forvalterne og traderne samlet inn forskrekkelig mye penger til seg selv.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge magasinet Trader Monthly tjente fem hedgefond-topper inn mer enn en milliard dollar, eller over seks milliarder kroner, bare til seg selv i fjor, ifølge Reuters.

Gass-gambling
For eksempel tjente 33 år gamle John Arnold, tidligere trader i storkonkursen Enron, mellom 1,5 til to milliarder dollar på å gjette riktig angående naturgassprisene. Arnold som styrer hedgefondet Centaurus klarte å få en avkastning på hele 317 prosent til fondets investorer.

Det Arnold gjorde var å satse på at gassprisene ville gå motsatt vei enn hva et annet hedgefond, Amaranth Advisors, satset på. Amaranth Advisors opplevde tidenes hedgefondkollaps etter at de måtte kapitulere grunnet hard satsing i naturgassmarkedet.

Les mer her: Tidenes hedgefond-kollaps og Milliardlønn til katastrofemann

Men Arnold var ikke den eneste som kan se tilbake på 2006 som et vanvittig lukrativt år. I gjennomsnitt tjente nemlig de 100 best betalte hedgefondtoppene svimlende 241 millioner dollar, eller nesten 1,5 milliarder kroner. Dette er mer enn en dobling av hva de 25 best betalte fikk i 2002.

Slo såvidt aksjefond
De best betalte hedgefondforvalterne leverte en avkastning på mellom 30 og 40 prosent i fjor, men den gjennomsnittlige hedgefondavkastningen lå på rundt 13 prosent i fjor, ifølge Hedge Fund Research Inc.

Dermed var ikke de store amerikanske hedgefondene i snitt særlig mer lukrative enn de langt billigere aksjefondene som leverte en avkastning på 12,4 prosent, ifølge Lipper Inc., som er en del av Reuters.

Står fritt
Hedgefond kan følge ulike investeringsstrategier. Hovedideen er å bruke derivater for å oppnå en god avkastning uten å være bundet til å følge et marked opp og ned, slik for eksempel et aksjefond gjør.

Slike instrumenter kan både dempe og øke risikoen. Hvis risikoen økes, kan fondet komme i en posisjon hvor man blir tvunget til å selge. Dette kan forsterke problemene. De siste par årene har hedgefond vært svært aktive i råvarer, som olje og gass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere