*Nettavisen* Økonomi.

Milliarder til byggebransjen

Foto: Jose Jordan (AFP/SCANPIX)

Ønsker å redde en bransje med store problemer.

Spania innvilget onsdag 23,2 milliarder kroner for å hjelpe eiendomssektoren som sliter med høy gjeld, fallende eiendomspriser og et økende antall usolgte boliger.

NA24 – din næringslivsavis

Den spanske statsministeren José Luis Rodríguez Zapatero, har innrømmet i parlamentet at Spania går mot en økning i arbeidsledigheten og en avmatting i den økonomiske veksten. Planer er iverksatt for å hjelpe eiendomsmarkedet og hindre at flere i byggebransjen mister jobben, skriver Financial Times.

– Arbeidsmarkedet er hovedmålet til regjeringen, skal Zapatero ha uttalt.

Med innføringen av støtteordningen vil det bli lettere for byggeselskap å bruke investeringslånene til andre formål, så lenge de er villige til å gjøre usolgte boliger tilgjengelig for utleie i gitte perioder.

Den spanske statsministeren har i år spådd en økonomisk vekst på 1,6 prosent men at den vil falle tilbake til en prosent til neste år. Europakommisjonen har spådd en vekst på 1,5 prosent, men uttalte onsdag at Spanias BNP trolig vil synke i tredje og fjerde kvartal i år.

I første omgang vil kredittstøtten være på 24,2 milliarder kroner, men vil kunne øke i fremtiden. Støtten vil administreres av Instituto de Crèdito Oficial i finansdepartementet som har som oppgave å økte kompetansen til spanske selskaper innenfor blant annet fornybar energi.

Bedre likviditet
Den spanske regjering har fått mye kritikk for ikke å handle raskt nok for å stabilisere Spanias økonomi. Statsminister Zapatero uttalte at støtten vil øke likviditeten til selskaper som sitter igjen med et stort antall usolgte boliger.

Pedro Pérez, generalsekretær i G-14 representerer de største spanske eiendomsselskapene, og ønsker den nye støtteordningen velkommen. Han sier dette vil stabilisere eiendomsmarkedet, som nå sitter igjen med over 100 000 nylig ferdigstilte boliger, som ennå ikke er solgt.

Opposisjonen med Mario Rajoy i spissen er skuffet over Zapateros uttalelser og sier at de ikke har hørt noe nytt i hans tale til tross for at arbeidsledigheten nå er ti prosent av den spanske arbeidsstyrken.

Zapatero på sin side insisterte på at ingenting fundamentalt hadde forandret seg i løpet av de to siste månedene, men at det som hadde forandret seg hadde gjort det i feil retning. Med unntak av det internasjonale oljemarkedet, hvor fallende oljepris vil kunne bidra til at den spanske inflasjonen til å falle under fire prosent, fra de fem prosent inflasjonen ligger på nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag