*Nettavisen* Økonomi.

Milliarder til gründerbedrifter

Regjeringen bevilger to milliarder til nyetablerte småbedrifter, og styrker Innovasjon Norge.

26.01.09 11:26

Mandag klokken 11 la finansminister Kristin Halvorsen fram regjeringens krisepakke. En betydelig andel av pakken, 4,7 milliarder kroner går gjennom næringsdepartementet for å styrke norske bedrifter.

NA24 - din næringslivsavis

Blant annet tilfører regjeringen milliarder kroner i egenkapital til det statlige forvaltningsselskapet Argentum. Pengene skal via aktive eierfond investeres i små og mellomstore selskaper på et forretningsmessig grunnlag.

Dette treffer unge bedrifter som står for mye nyskapning i næringslivet, men som på grunn av finanskrisen har store problemer med å skaffe seg finansiering.

Innovasjon Norge
Regjeringen øker også rammene til Innovasjon Norge for å prøve å bedre situasjonen til norske bedrifter som sliter med å skaffe seg finansiering.

Innovasjon Norge får økte låne- og garantirammer på 880 millioner kroner. Selskapet får også 470 millioner kroner i økte tilskudd, inkludert en ny etablererstipendordning på 150 millioner kroner. Økningene åpner for å gi støtte til både flere og større prosjekter uavhengig av geografisk plassering, ifølge en pressemelding fra departementet.

Dette tiltaket kommer i tillegg til den økte lånerammen for lavrisikoordningen som alt er økt med 1 milliard til 2,5 milliarder kroner for 2009.

Departementet varsler samtidig at det vil følge utviklingen nøye og vurdere behovet for ytterligere tiltak på et senere tidspunkt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Etablererstipend
Regjeringen foreslår å bevilge 150 millioner kroner til en ny etablererstipendordning. Formålet med ordningen er å stimulere flere til å starte egen bedrift. Stipendene vil gis til prosjektene med størst potensial, uavhengig av lokalisering. Ordningen vil bidra til flere nyetableringer og dermed nye arbeidsplasser.

I tillegg legger regjeringen 165 millioner kroner på bordet for å støtte næringsrettet forskning. Dette innebærer blant annet at ordningen med doktorgrader i næringslivet økes med 25 millioner kroner, og øker ordningen Forsknings- og utviklingskontrakter med 65 millioner kroner.

– Ved å legge til rette for mer forskning og innovasjon nå kan vi bidra til at norsk næringsliv kommer styrket ut av krisen. Fornyelse og omstilling er viktig for økonomisk vekst, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, i pressemeldingen.

U-landshjelp
Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) får på ny økt sine rammer. Denne gangen med 1,05 milliarder kroner som rettes mot GIEKs U-landsordning. Under U-landsordningen garanteres det for utviklingsfremmende eksport og investeringer i utviklingsland der risikoen er for høy til å kunne gjøre bruk av GIEKs alminnelige ordning. Risikobildet i finansmarkedene kan føre til at flere prosjekter som tidligere gikk under Alminnelig garantiordning, nå vil måtte tas under U-landsordningen. Utvidelsen av rammen for U-landsordningen gir norske bedrifter muligheten til å drive virksomhet i utviklingsland, heter det i pressemeldingen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.