NA24.no

Milliarder ut av Telenor

Sist oppdatert:
Striden mellom Telenor og den russiske milliardæren Mikhail Fridman har nådd nye høyder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Telenor har i lang tid ligget i bitter strid med Alfa Group, som kontrolleres av den russiske milliardæren Mikhail Fridman. I potten ligger både russiske VimpelCom og ukrainske Kyivstar.

NA24 - din næringslivsavis

- Styret i Telenor har i dag besluttet å dekonsolidere Kyivstar og klassifisere Telenors interesser i selskapet som en investering i balansen. Telenor eier 56,5 prosent av Kyivstar. Styret vil neste uke ta stilling til årsrapporten for 2006 i sin helhet, skriver Telenor i en pressemelding.

- Det er en beklagelig situasjon og det er en litt absurd situasjon. Her bruker man det ukrainske rettsvesenet for å hindre innsyn i selskaper som man sitter og eier, sier Telenor-talsmann Dag Melgaard til NA24

- Dette er en forføyning som man neppe hadde sett noe annet sted i Europa, mener han.

Konflikt
- Alfa-gruppens datterselskap Storm LLC, som eier 43,5 prosent av Kyivstar, har gjennomgående unnlatt å møte på Kyivstars generalforsamlinger og styremøter de to siste årene. Det har derfor ikke vært mulig å avholde noen gyldige aksjonær- eller styremøter i Kyivstar i 2006. Telenor har allikevel hatt kontroll med driften av Kyivstar gjennom hele perioden fram til 29. desember 2006, skriver Telenor.

Telenor håper at situasjonen løser seg raskt. På grunn av av Kyivstars lånegivere krever innsyn, ventes det at revisjonsrapporter fra selskapet vil være ferdig 30. april.

- Det dette gjør et at det vil gjøre det vanskelig for selskaper Alfa eier å få finansiering senere, sier Melgaard til NA24.

Les mer her: Telenor ut mot svertekampanje og Beskylder Telenor for løgn

Justerer for 2007
- Forutsatt at Kyivstar forblir rapportert som et dekonsolidert selskap gjennom hele 2007, forventer Telenor en rapportert inntektsvekst på 0 - 5 prosent, en rapportert EBITDA-margin før andre inntekter og kostnader på om lag 32 prosent og CAPEX/inntekter på rundt 20 prosent. Årsaken til de reduserte forventningene til inntekter og EBITDA er at Kyivstar er inkludert i 2006-tallene men ikke i utsiktene for 2007. For 2006 rapporterte Kyivstar driftsinntekter på NOK 10 956 millioner og en EBITDA-margin på 59,5 prosent.

Justert for Kyivstar-tallene i 2006, forventes inntektsveksten å bli på 15 - 20 prosent, skriver Telenor.

På en telefonkonferanse onsdag kveld sier selskapet at veksten vil bli i nedre del av intervallet.

I tillegg til det vil Telenors marginer bli berørt fordi det er høyere marginer i dette segmentet enn mange andre av Telenors operasjoner. Telenor ville ikke kommentere angående striden rundt VimpelCom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere