NA24.no

Milliardformuene som forsvant

Sist oppdatert:
En gang var de blant verdens rikeste. Nå er nesten alt borte.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Amerikanske Forbes har laget en oversikt over superrikinger som har måttet se at store deler av formuene har blitt spist opp de siste årene. Selv om mange av de fortsatt er rikere enn folk flest svir det på pungen når milliardverdier går i oppløsning. Her er et utdrag av Forbes liste over rikinger som har mistet mesteparten av det de en gang eide.

NA24 - din næringslivsavis

Den tidligere modellen og mediemagnaten Martha Stewart fikk livet snudd opp ned da hun ble arrestert siktet for innsidehandel i 2002. I 2005 klatret aksjekursen i selskapet hennes med 90 prosent på nyhetene om at hun skulle begynne å sone fengselsstraffen på fem måneder. Mens hun var i fengsel ble hun verdt en milliard dollar, men aksjekursen raste så 40 prosent igjen. I dag er hun anslått til å ha en formue på 55 millioner dollar.

Mistet mesteparten
Det kanskje beste eksempelet de siste årene på hvor for det kan gå opp og ned her i livet er Sanjiv Sidhu. Han fikk samlet seg en enorm formue gjennom softwareselskapet i2 Technologies. Selskapets aksjekurs klatret med utrolige 850 prosent og på toppen av dotcom-bølgen i 2000 var han den 24. rikeste personen i USA med en formue på 60 milliarder kroner. Til sammenligning er John Fredriksen anslått til å være god for 41 milliarder kroner av Sunday Times «Rich list».

Men ettersom teknologiboblen sprakk tapte Sidhu mesteparten av pengene sine raskt. Innen utgangen av 2001 hadde formuen blitt rasert med over 90 prosent. Han fikk solgt aksjer for rundt 500 millioner dollar før krasjet. I dag er aksjene hans i selskapet verdt 100 millioner dollar.

Gavedryss til operaer
Alberto Vilar er en operaelsker som i 1979 grunnla investeringsselskapet Amerinfo sammen med partneren Gary Tanaka. Han foretok aksjekjøp i selskaper som AOL og Yahoo! Og hadde i 2001 en anslått formue på en milliard dollar. Men i det aksjeboblen sprakk mistet han alt sammen. Han donerte bort 225 millioner dollar til diverse operaer, balletter og orkestre, men er arrestert for å ha drevet underslag fra minst en av investorene for å få støttet donasjonene. I dag avventer han rettssak siktet for svindel og hvitvasking.

Barbara Davis med familie. I 2005 var det anslått at familien til grunnleggeren av Davis Petroleum og tidligere eier av Twentieth Century Fox Marvin Davis var gode for flere milliarder. Men siden har det gått raskt gale veien og Davis Petroleum gikk til skifteretten i fjor.

Frank Levinson hadde en personlig formue på to milliarder dollar i 2000 gjennom selskapet Finisar. Aksjekursen raste imidlertid som mange andre året etter og i dag har aksjene en verdi på 65 millioner dollar. Forbes tror at han ville vært god for en nisifret sum om det ikke var for at han skilte seg.

Enron-kollaps
Kenneth Lay var grunnlegger av energigiganten Enron. Enron var et av USAs viktigste og mest beundrede selskaper, før det gikk konkurs høsten 2001 i det som må kunne kalles den høyest profilerte av flere gigantiske bedriftskollapser i USA i denne perioden.

Enron var en gang USAs syvende største selskap, men viste seg å være en gigant på leirføtter, og selskapets tvilsomme regnskapsførsel førte også til at Arthur Andersen, som var verdens ledende revisjonsselskap, gikk med i dragsuget på grunn av sin rolle i Enron.

Lays fem millioner aksjer var verdt 420 millioner dollar i februar 2001. Han klarte å få ut hele 180 millioner dollar før selskapet kollapset. Store deler av denne summen ble benyttet på advokattjenester i forbindelse med at han ble arrestert. Han gikk bort mens han var på ferie i forkant av at han skulle inn og sone fengselsstraff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere