NA24.no

Milliardgevinst for Yara i salg av CO2-virksomhet

Oslo 20150630. Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20150630. Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Selger den europeiske CO2-virksomheten.

Yara har inngått en avtale om å selge gjødselprodusentens europeiske CO2-virksomhet for 218 millioner euro, tilsvarende rundt 2 milliarder kroner.

Den ikke-bindende intensjonsavtalen er inngått med USA-baserte Praxair Inc.

Avtalen omfatter også salg av Yaras resterende 34 prosents eierandel i fellesforetaket Yara Praxair Holding AS, estimert til 94 millioner euro, opplyser Yara.

- Jeg er overbevist om at denne virksomheten vil bli ytterligere styrket under Praxairs eierskap, samtidig som denne avtalen tillater Yara å benytte ledelse og finansiell kapasitet til andre verdiskapende muligheter, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

Transaksjonen, som er betinget av en endelig avtale mellom partene, godkjennelse fra konkurransemyndighetene, samt andre myndighetsgodkjennelser, er ventet sluttført i løpet av første kvartal 2016.

Milliardgevinst
Den foreløpige beregnede gevinsten for Yara er på 150 millioner euro etter skatt, inkludert salget av Yara Praxair Holding, noe som tilsvarer rundt 1,4 milliarder kroner.

I 2014 leverte Yaras europeiske CO2-virksomhet mer enn 850.000 tonn flytende CO2 og 50.000 tonn tørris, med en EBITDA på 21,5 millioner euro og en omsetning på 112 millioner euro, hovedsakelig fra næringsmiddelindustrien.

Fellesforetaket Yara Praxair Holding AS, som opererer i Skandinavia og ble opprettet i 2007, leverte i 2014 en EBITDA på 35 millioner euro og en omsetning på 145 millioner euro.

Intensjonsavtalen inkluderer også en avtale om at Yara skal levere CO(2)-rågass og andre gasser til Praxair, samt fortsette å operere tre av anleggene for produksjon av flytende CO2 som er integrert i Yaras gjødselfabrikker.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere