*Nettavisen* Økonomi.

Milliardkamp mellom Røkke og Lund

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Milliarder er på spill for Røkke i Jens' månelandingsprosjekt. Det kan fort bli takk for sist fra Helge Lund & Co.

02.03.11 12:25

Det er milliardbeløp som står på spill når Jens Stoltenberg og regjeringen nå skal velge det videre løpet for månelandingsprosjektet på Mongstad.

Stoltenberg har pekt ut Statoil og Helge Lund, sammen med statens eget selskap Gassnova, for å lande prestisjeprosjektet med karbonfangst på Mongstad.

Hos Aker Solutions, hvor Kjell Inge Røkke er storeier, er det den tidligere politikeren Liv Monica Bargem Stubholt som leder karbonprosjektet.

En ny vurdering av teknologivalg, kan ende med at prestisjeprosjektet forkaster Aker Solutions-teknologien.

Malurt i begeret
Tirsdag ble det klart at Olje- og energidepartementet følger Statoils anbefaling om å utsette prosjektdatoen for ferdigstillelse av «månelandingen» til Jens, eller renseanlegget av CO2-utslippene.

Kjell Inge Røkkes Aker Solutions er nå over 60 prosent ferdig med utviklingen av sin karbonfangsteknologi, og mener at de vil levere teknologi innen 2012.

Les også Gunnar Stavrums blogg:Røkkes milliardsmell

Likevel mener Statoil at denne metoden fremdeles ikke har klart å kvitte seg med usikkerhet knyttet til mulig helse- og miljørisiko. Statoil mener det ikke er mulig å produsere avfall som er kreftfremkallende. Derfor ønsker selskapet at det åpnes for flere teknologitilnærminger enn Røkkes og Aker Solutions.

- Vi har erfart utfordringer knyttet til manglende kunnskap om mulige helseeffekter ved bruk av aminteknologi, samt at alternative fangstteknologier er mindre modne enn antatt. Arbeidet vi gjør på Mongstad er unikt i global sammenheng og vil ha stor betydning for den videre utviklingen av CO2-fangstteknologi, skriver Eli Aamot, Statoils direktør for forskning og utvikling innen ny energi, i en melding.

- Går bredere ut
Administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova, som er er opprettet for å håndtere statens interesser knyttet til CO2-håndtering, sier til NA24 at det går mot at regjeringen vil gå bredere ut i sitt teknologivalg for karbonfangst.

Gassnova har i likhet med Statoil sendt inn et brev om en anbefaling av til regjeringen. Dette vil komme frem i en melding fra regjeringen om CO2-fangsten fredag denne uken. Her kommer det frem at regjeringen trolig vil se på andre teknologier enn den mye omtalte aminbaserte karbonfangsten, som Røkkes Aker Solutions jobber med.

Det betyr imidlertid ikke at Røkke er helt ute i kulden. Haugan mener nemlig at helserisikoen ved aminbasert fangst vil løses.

- Jeg tror vi får kontroll over dette. Det er en ting vi investerer ganske mye penger i, et prosjekt til 200 millioner kroner settes i gang for å utrede dette, sier Gassnova-sjefen til NA24.

Haugan mener videre at Statoil har moderert sitt steile standpunkt knyttet til helserisikoen ved aminbasert fangst.

Det er imidlertid klart at prestisjeprosjektet på Mongstad ikke automatisk blir basert på Aker-teknologien.

- Du må ikke glemme at de er selgere (Aker Solutions red. anm.), sier Haugan til NA24.

Har bremset lenge
I Aker-miljøet har man lenge hatt en dyp skepsis til Statoils intensjoner med gassanlegget på Mongstad lenge.

Kilder NA24 har snakket med i selskapet mener at Statoil hele tiden kun har ønsket ett gassanlegg, og ikke har brydd seg om rensingen.

Dette avvises av Statoil.

- Statoil står helt og fullt bak ambisjonen om å få på plass et fangstanlegg på Mongstad. Vi anser CO2-fangst og -lagring som ett av de viktigste miljøtiltakene for framtiden, og arbeidet på Mongstad er unikt i så måte, sier Kurt Georgsen, Statoils direktør for fullskalaanlegg på Mongstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag