NA24.no

Milliardkonsern vakler

Sist oppdatert:
De skulle på børs - nå kan Hansa Property Group gå over ende i løpet av få måneder.

Hvis ikke eiendomsselskapet Hansa Property Group får inn 300 millioner kroner i løpet av få måneder går selskapet sannsynligvis konkurs. Nå jobber Pareto og SEB Enskilda på spreng med å lande nødemisjonen.

NA24 - din næringslivsavis

Hansa Property sendte tirsdag av gårde et forslag til långiverne i et obligasjonslån på 400 millioner kroner. Selskapet vil kutte renten, få utsatt nedbetalingen med to år og lempe på flere lånebetingelser.

Håper på emisjon
Samtidig varsles det om at selskapet trenger øyeblikkelig påfylling av kassen - hvis ikke er alternativet konkurs. Det er beregnet at selskapet trenger 300 millioner i løpet av neste kvartal, en sum som skal holde selskapet flytende de to neste årene.

- Dere er avhengig av å få emisjonen på plass?

- Den er et viktig ledd i restruktureringsplanen vår, ja, sier Pål Tronstad, administrerende direktør i Hansa Property Group, til NA24.

- Hvordan stiller aksjonærene seg til den nødvendige emisjonen?

- Vi går ut med dette etter påske, men de foreløpige signalene jeg har fått høre er positive og konstruktive.

Samtidig har mange friskt i minne emisjonsfiaskoen til Hansa Property forrige gang selskapet skulle hente penger. Da skulle man hente et milliardbeløp for å satse i Baltikum. Fasiten viste at man fikk inn en brøkdel av det man trengte.

Trenger velsignelse fra alle
Restruktureringsplanen som ble lagt fram for obligasjonseierne tirsdag innebærer både salg av eiendommer og reforhandling av avtaler med långiverne. Blant disse er DnB Nor, Storebrand, SR-Bank og Handelsbanken. Til sammen har Hansa Property over to milliarder kroner i gjeld. DnB Nor sitter med over 400 millioner kroner.

- Vi hadde møte med aksjonærene i desember hvor de ble informert om situasjonen og at vi jobbet med en restruktureringsplan. Det er denne planen vi nå har presentert for obligasjonseierne, sier Tronstad til NA24.

I tillegg har flere av aksjonærene krav på selskapet som det ikke er penger i kassen til å betale. Dette gjelder blant annet for de tidligere eierne av eiendelene Hansa Property har i Stavanger.

Også kriserammede Selvaag Gruppen er involvert. Hansa Property kjøpte 50 prosent av Selvaag Boligs portefølje i fjor sommer. 50 prosent av oppgjøret var i Hansa-aksjer, mens den resterende halvparten var i selgerkreditt. Nå må Selvaag godta lavere rente og utsatt betaling.

- Hvordan har dialogen med kreditorene vært?

- Vi startet denne prosessen tidlig, og opplever at dialogen har vært konstruktiv. Alle har vært med på å bidra så langt, sier Tronstad.

Fryktelig 2008
Samtidig kommer regnskapet for 2008 til å bli svært stygg lesning. Ved utgangen av september hadde Hansa Property et underskudd på nesten 800 millioner kroner. Mye av dette skyldtes en stor nedskrivning av eiendoms- og prosjektverdiene i selskapet.

- Hansa Property har bra med verdier og gode prosjekter, men det er slik at eiendomsutvikling er kapitalkrevende. Nå er vi i en situasjon hvor vi har en stor likviditetsutfordring, men så lenge markedet kommer tilbake har vi tro på at dette skal bedre seg, sier Tronstad til NA24.

- Etter de første ni månedene i fjor måtte dere skrive ned 700 millioner kroner i verditap på eiendommene. Har denne summen økt ved nyttår?

- Vi er i dialog med revisor nå for å konkludere med størrelsen på nedskrivningene. Sannsynligvis vil vi ende i dette leiet, men med en liten økning i forhold til den summen du nevner.

Konkurs før St. Hans?
Dermed ligger det an til å bli et underskudd som nærmer seg en milliard kroner for et selskap som er i prekær pengenød. Ingen god markedsføring å surfe på foran den nært forestående emisjonen.

De største aksjonærene i selskapet er Selvaag, Storebrand Livsforsikring og Sjølyst Utvikling. Til sammen eier disse tre over halvparten av aksjene i Hansa Property. Det skal, ifølge Tronstad, ennå ikke være gitt forpliktende tilsagn fra eierne før den kommende emisjonen. Men alternativet er mindre lystelig.

- Hva er alternativet dersom dere ikke lykkes med å hente disse pengene?

- Da går vi tom for cash, avslutter Tronstad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere