NA24.no

Milliardkontrakt til Fred. Olsen

Sist oppdatert:
Fred. Olsen Energy er det andre riggselskapet som torsdag har blitt tildelt en stor borekontrakt fra Norsk Hydro.

Hydro har tildelt FOE en intensjonsavtale på leie av den halvtnedsenkbareboreriggen Bideford Dolphin for en periode på 3 år. Kontraktsstart er 27. januar 2008 ved inngåelse av en endelig kontrakt.

Verdien på den nye kontrakt er omkring 2,9 milliarder kroner. Det gir en dagrate på 420.000 dollar pr. dag basert på dagens dollarkurs på 6,30 kroner.

Samme intensjonsavtale omfatter også fastsettelse av utløpsdato for det nåværende planlagte boreprogrammet for riggen til 26.1.2008. Den fastedelen av den eksisterende kontrakt riggen går på for Hydro i dag ville utløpt neste sommer.

- Intensjonsavtalen innebærer for Dolphin en estimert økt kontraktsverdi relatert til eksisterende boreprogram på omkring 431 millioner kroner, beregnet fra 1.juli 2007, skriver FOE i en melding.

Det gir en dagrate for Bideford Dolphin på omkring 325.000 dollar pr. dag i snitt for perioden 1. juli neste år til oppstart på den nye kontrakten.

Hydro hadde tidligere opsjoner på å forlenge i den perioden som nå er avtalt ekstra for den eksisterende kontrakten. Disse opsjonen ble frafalt i forbindelse med en reforhandling mellom de to selskapene i fjor, men nå forlengelse kontrakt likevel.

Finansdirektør Jan Peter Valheim opplyser til NA24 iMarkedet at riggen vil fortsette på dagens rate frem til oktober neste år, før raten justeres opp for perioden frem til den nye kontrakten. Han bekrefter også NA24 iMarkedet beregnede snittrate for kontraktsforlengelsen.

Avtalen er forutsatt godkjennelse fra Hydros lisenspartnere.

Bideford Dolphin er en oppgradert Aker-H3-rigg, såkalt fjerde generasjonsrigg, som kan bore på havdyp inntil 1.500 fot.

Ratene stiger

Dagens slutning av Bideford Dolphin bekrefter oppgang i riggratene på norsk sokkel. Hydro sluttet i desember riggkonsernet Transocean halvtnedsenkbare borerigg Transocean Winner på en tilsvarende kontrakt, og da var raten på 350.000 dollar pr. dag.

Oppstart for Transocean Winner er i oktober i år etter at riggen som har ligget flere år i opplag er ferdig reaktivert. Dette er imidlertid en andre generasjonsrigg med borekapasitet på 1.500 fot.

I januar fikk Fred. Olsen Energy på plass en 3 års kontrakt med konsortiet Drilling Production Technology for sin Aker-H3-rigg Bredford Dolphin. Her er dagraten 358.000 dollar. Bredford Dolphin er i likhet med Transocean Winner en andre generasjonsrigg med dybdekapasitet på 1.500 fot. Riggen vil før oppstart i andre halvår i år på kontrakten gjennomgå en oppgradering for boring på norsk sokkel.

Det er vente et spesielt press på raten på norsk sokkel på grunn av det lave antallet borerigger som er godkjent under de meget strenge norske regelverket, samt på grunn av de høye kostnadene ved å få rigger godkjent for arbeid på sokkelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere