NA24.no

Milliardkontrakter kan ryke

Sist oppdatert:
Forsvaret skal hurtigkjøpe fly for 3,6 milliarder. Fagforening frykter for norske industrikontrakter.

Fagforeningen NITO frykter for at norsk forsvarsindustri ikke får gode nok industrikontrakter, når regjeringen nå skal kjøpe inn transportfly for 3,6 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Etter krangel i storting og regjering blir det nå vedtatt at Forsvaret skal kjøpe fire Hercules transportfly. De gamle er for utslitt til at de tilfredsstiller Forsvarets krav. Dermed kommer krav fra industrien om at norske bedrifter skal få industriavtaler.

- Det er vesentlig for oss. Det er en svær kontrakt på over tre milliarder kroner og Lockheed Martin er en stor aktør, med mye interessant teknologi og mange interessante prosjekter, sier administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening, Torbjørn Svensgård, til NA24.

For kort tid
NITO, fagforening for 57.000 ingeniører, frykter at det ikke blir så enkelt. Regjeringen har trumfet en såkalt hurtiganskaffelse gjennom Stortinget. Dermed vil ikke milliardkjøpet bli gjennomført på vanlig måte, med anbudskonkurranse. Man går heller rett til forsvarsgiganten Lockheed Martin og kjøper deres fly.

- Problemet er at dette er veldig kort tid for å inngå gjenkjøpsavtaler, sier NITO-president Marit Stykket, til NA24.

NITO har uttrykt sin bekymring i brev, både til forsvarsministeren og Stortingets forsvarskomité. De mener det er viktig med en prosess som sikrer reell konkurranse mellom produsentene. Det har ikke blitt gjennomført. De stiller seg tvilende til innholdet i en gjenkjøpsavtale når regjeringen haster gjennom kjøpsprosessen.

Må være høyteknologi
- Vi mener en slik industripakke må inneholde høyteknologiske produkter, skal det være interessant for norsk forsvarsindustri. Vi er redd for at det at du har det travelt gjør det vanskelig å få til det rette innholdet i en slik avtale, sier Stykket videre.

Norsk forsvarsindustri eksporterte for 3,5 milliarder kroner i fjor, en økning på 600 millioner fra 2005.

Forsvars- og sikkerhetsindustrien ser på denne anskaffelsen som en prøveklut for Lockheed Martin. De er med i konkurransen om å selge sine JSF-fly til Forsvaret. Men skal de vinne den kontrakten, som fort kan bli ti ganger så stor som Hercules-anskaffelsen, må de tilby en omfattende industripakke.

- Vi vil se på måten de håndterer disse kontraktene på når vi skal vurdere de industrielle planene når det gjelder kampflyinnkjøp, forteller Svensgård.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere