Statoil tar nedskrivninger på mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner i forbindelse med salget.

– Denne nyheten har vi ventet lenge på. Dette viser at det nytter å kjempe mot store selskaper og pengeinteresser, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

WWF og Greenpeace har i samarbeid med Den norske kirke, politikere, investorer og urbefolkningen i Canada kjempet mot prosjektet i flere år.

Bellona betegner oljesandprosjektet som en skamplett på Statoils rulleblad og gleder seg også over salget.

– De burde aldri kjøpt seg inn i utgangspunktet. Nå, snart ti år senere, sitter de igjen med milliardtap og enorme miljøødeleggelser på samvittigheten, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Mellomtittel:

Sent onsdag kveld opplyste Statoil at de har undertegnet avtale om å selge oljesandprosjektene Kai Kos Dehseh (KKD) i Alberta til Athabasca Oil Corporation. Statoil er etter transaksjonen ikke operatør for noen oljesandvirksomhet.

Statoil har fått mye kritikk for oljesandvirksomheten, og flere partier på Stortinget har tatt til orde for et nedsalg. I pressemeldingen om salget begrunnes det imidlertid først og fremst med finansielle hensyn.

– Denne transaksjonen er i tråd med Statoils strategi om porteføljeoptimalisering for å styrke vår finansielle fleksibilitet og investere i våre kjerneområder globalt, inkludert utenfor kysten av Newfoundland i Canada, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt.

Salget utløser en nedskrivning av regnskapsmessige verdier på mellom 500 og 550 millioner amerikanske dollar, altså mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner.

– Omdømmerisiko

Økonomiprofessor Klaus Mohn ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger sier det ser ut som om Statoil konsentrerer seg om prosjekter som lønner seg bedre økonomisk og i tillegg styrer unna de prosjektene som gir størst belastning i klima- og miljøsammenheng.

– Oljesandprosjektene er veldig vanskelig å få til å flyte i økonomisk forstand med de oljeprisene vi har nå. Ved siden av risikoen for lav oljepris kommer risiko i klimapolitikken og sist, men ikke minst, er det en betydelig omdømmerisiko forbundet med denne aktiviteten, sier Mohn til Stavanger Aftenblad.

Internasjonal talsmann Erik Haaland i Statoil innrømmer at den negative omtalen har påvirket selskapet.

– Vi har ikke vært upåvirket av den oppmerksomheten virksomheten har hatt siden 2007, sier Haaland til Dagens Næringsliv.

Han understreker likevel at salget skjer etter en kommersiell vurdering på grunn av en betydelig lavere oljepris nå enn da kjøpet ble gjort.

– Vi tar en nedskriving her, så det viser jo at det ikke har vært et prosjekt vi ønsker å videreføre, sier han. (©NTB)