NA24.no

Milliardpakke løfter børsene

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den asiatiske aksjeuken startet med rally. Milliardtiltak fra Kina gir hurra-stemning på børsene.

For første gang på tre dager stiger børsene i Asia igjen. Det skjer etter at myndighetene i Kina har foreslått en økonomisk stimulanspakke på ikke mindre enn 586 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Myndighetene ønsker å opprettholde den høye veksten og dette tiltaket er et stort bidrag til å stimulere til økt produksjon og økonomisk vekst.

Den sammenveide regionindeksen MSCI steg 3,2 prosent til 89,98 poeng i Tokyo. Hittil i år er indeksen ned 43 prosent. I Japan steg Nikkei 5,7 prosent, med bidrag fra sentralbanken etter at den ymtet frempå om at den er klar til å kutte renten ytterligere.

Kinas eksporttunge industri har altså begynt å merke ringvirkningene av den økonomiske krisen i USA og Europa på realøkonomien, og myndighetene har allerede kuttet styringsrenten tre ganger på under to måneder for å få fart på økonomien. Nå sprøytes milliarder inn i økonomien og skal benyttes til utbygging av blant annet infrastruktur og sosiale reformer innen 2010.

For den økonomiske veksten i Kina falt til «bare» ni prosent i tredje kvartal, det laveste nivået på fem år og en skarp nedgang fra fjorårets 11,9 prosent. Myndighetene anser dette som dramatisk, da de behøver å skape jobber for millioner av nye arbeidere som kommer i arbeidsfør alder hvert eneste år.

Hitachi Construction Machinery Co., som har 1/6 av totalsalget sitt i Kina, steg 19 prosent i Tokyo etter at den kinesiske planen ble kjent. Tiltakte førte også til at råvareprisene steg kraftig. I Hongkong steg Kinas største produsent av byggematerialer, Anhui Conch Cement Co., over 20 prosent.

- Det er store tall og det vil stimulere veksten. Vi er ikke ute av skogen ennå, men KIna har de største ressursene blant de store økonomiene til å få fart på veksten, sier en analytiker til Bloomberg News.

Nøkkeltall mandag(merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: + 4,28 %
Japans Nikkei 225: + 5,81 %
Hongkongs Hang Seng: + 3,10 %
Kinas CSI 300: + 7,38 %
Kinas Shangai Composite: + 7,27 %
Taiwans Taiex: - 0,04 %
Sør-Koreas Kospi: + 1,58 %
Singapores Strait Times Index: + 0,99 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere