Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Milliardpakke løfter børsene

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den asiatiske aksjeuken startet med rally. Milliardtiltak fra Kina gir hurra-stemning på børsene.

For første gang på tre dager stiger børsene i Asia igjen. Det skjer etter at myndighetene i Kina har foreslått en økonomisk stimulanspakke på ikke mindre enn 586 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Myndighetene ønsker å opprettholde den høye veksten og dette tiltaket er et stort bidrag til å stimulere til økt produksjon og økonomisk vekst.

Den sammenveide regionindeksen MSCI steg 3,2 prosent til 89,98 poeng i Tokyo. Hittil i år er indeksen ned 43 prosent. I Japan steg Nikkei 5,7 prosent, med bidrag fra sentralbanken etter at den ymtet frempå om at den er klar til å kutte renten ytterligere.

Kinas eksporttunge industri har altså begynt å merke ringvirkningene av den økonomiske krisen i USA og Europa på realøkonomien, og myndighetene har allerede kuttet styringsrenten tre ganger på under to måneder for å få fart på økonomien. Nå sprøytes milliarder inn i økonomien og skal benyttes til utbygging av blant annet infrastruktur og sosiale reformer innen 2010.

For den økonomiske veksten i Kina falt til «bare» ni prosent i tredje kvartal, det laveste nivået på fem år og en skarp nedgang fra fjorårets 11,9 prosent. Myndighetene anser dette som dramatisk, da de behøver å skape jobber for millioner av nye arbeidere som kommer i arbeidsfør alder hvert eneste år.

Hitachi Construction Machinery Co., som har 1/6 av totalsalget sitt i Kina, steg 19 prosent i Tokyo etter at den kinesiske planen ble kjent. Tiltakte førte også til at råvareprisene steg kraftig. I Hongkong steg Kinas største produsent av byggematerialer, Anhui Conch Cement Co., over 20 prosent.

- Det er store tall og det vil stimulere veksten. Vi er ikke ute av skogen ennå, men KIna har de største ressursene blant de store økonomiene til å få fart på veksten, sier en analytiker til Bloomberg News.

Nøkkeltall mandag(merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: + 4,28 %
Japans Nikkei 225: + 5,81 %
Hongkongs Hang Seng: + 3,10 %
Kinas CSI 300: + 7,38 %
Kinas Shangai Composite: + 7,27 %
Taiwans Taiex: - 0,04 %
Sør-Koreas Kospi: + 1,58 %
Singapores Strait Times Index: + 0,99 %

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!