NA24.no

Milliardrekord på børsen

Sist oppdatert:
Aldri tidligere har det vært hentet inn så mye penger til Oslo Børs. NA24 forteller deg hvor mye.

Tall NA24 har hentet inn viser at det går mot nok en emisjonsrekord på Oslo Børs. Så langt i år er det hentet inn 43,8 millarder kroner i ulike emisjoner. Dermed er det kun fem milliarder igjen til rekordåret 2005.

NA24 - din næringslivsavis

- Det har aldri tidligere vært hentet inn så mye penger. I 2000/2001 var det veldig mye. Da Statoil og Telenor ble notert og det ble hentet inn over ti milliarder kroner til hvert selskap. Den rekorden ble slått i fjor, men også dette blir kunst, sier pressetalsmann ved Oslo Børs, Tor Arne Olsen, til NA24.

Følg børsen her

Slår alle rekorder
I 2000 ble det hentet inn drøyt 43 milliarder kroner. Den rekorden ble slått i fjor, da det ble hentet inn 48,5 milliarder kroner. Med et knapt halvår igjen skal markedet stoppe helt opp for at ikke den rekorden blir slått i år.

I tillegg har det vært hentet inn mye penger til nye selskaper. I går ble Interoil Exploration and Production notert på børsen. Det var det fjerde selskapet som fant veien til Oslo Børs bare i juli. Selskapet hentet ikke inn penger i forbindelse med noteringen, men det gjorde derimot en rekke av de andre selskapene som sto i kø for å komme seg i handel på Oslo Børs i første halvår.

Aller mest var det solcelleselskapet REC som hentet inn. Totalt ble det reist 6,9 milliarder kroner i forbindelse med børsnoteringen. Ingen andre selskaper, hverken nye eller gamle, hentet inn så mye kontanter på Oslo Børs i fjor og man må gå tilbake til 2000 og 2001 for å finne større summer.

Telenor gikk på børs i 2000 med 15 milliarder kroner i frisk kapital, mens Statoil landet på børsen året etter i en emisjon som skaffet dem 13 milliarder kroner.

REC og John Fredriksen
- REC sto for mesteparten av det som ble hentet inn i nynoteringer, sier Olsen. Nummer to på listen blant de nye var Block Watne Gruppen, som kom tilbake til børsen etter et opphold på nær 20 år og hentet inn drøye 500 milliarder kroner.

Ifølge Olsen var det noen få selskaper som hentet inn brorparten av pengene. De fem største noteringene sto for over 23 milliarder kroner. I tillegg til gigantemisjonen til REC, har John Fredriksen vært med på å bidra til at dette blir et emisjonsrekordår.

Fredriksen-kontrollerte Pan Fish og SeaDrill gjennomførte flere emisjoner hver i løpet av første halvår, til en verdi av nær 20 milliarder kroner.

- Det har vært noen veldig store som har dratt opp. De ti største står for over 30 milliarder kroner, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere