NA24.no

Milliardærenes familiefeider

(Scanpix)
Selv om familien er rik kan den også være dysfunksjonell.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Flere steinrike familiedynastier preges av misunnelse, rivalisering og grådighet. Selv om de burde ha nok penger til å bli enige om mange av konfliktene er det ikke sjeldent at de går til kamp mot egne familiemedlemmer, og veldig ofte havner kampene i rettsapparatet.

NA24 - din næringslivsavis

Forbes.com har sett på noen av de verste familiekonfliktene til de rikeste verden over de siste ti årene.

Saksøkte moren
Familien Carlson Nelson, som eier selskapet Carlson, preges for tiden av en maktkamp mellom en av verdens rikeste og mektigste kvinner og hennes egen sønn. Tidligere i år saksøkte Curtis Nelson sin egen mor Marilyn Carlson Nelson og selskapet. Sønnen klager på at han uten grunn fikk sparken og at han dermed mistet håpet om å bli selskapets toppsjef. Han hevder nå at han har rett til å få solgt ut sine 14 prosent i konglomeratet. Selskapet mener at det ikke er i deres beste interesse at han blir sjef, ifølge Forbes.

Mediemagnaten Sumner Redstone har hatt en tendens til å forhandle med familien gjennom rettsapparatet. I fjor ble han saksøkt av sønnen og nevøen fordi de menete at han skal ha lurt fra dem deres arv. Sønnen skal ha fått 240 millioner dollar i forlik, mens nevøens sak som ble avvist nå er anket. På toppen av dette pågår det for tiden en krangel med datteren om hvorvidt hun skal overta etter han. Han skal ha lovet dette tidligere, men ønsker nå å få det omgjort.

Det indiske brødreparet Mukesh og Anil Ambanis kjempet i en lengre periode om kontrollen i familiebedriften Reliance Industries før moren forhandlet frem en avtale i 2005. Men siden da har brødreparet hatt flere krangler i rettsapparatet, men kranglingen har neppe preget børsverdien som har steget jevnt og trutt og gjort guttene mye rikere nå enn da kranglingen begynte.

Saksøkt av søster
Kongen av «Asias Las Vegas», Macao, Stanley Ho har fått problemer med sin søster. Hun har saksøkt Stanley for 390 millioner dollar noe som førte til at hans planer om å børsnotere deler av selskapet SDJM har blitt utsatt. Stanley Ho har bedt om at rettssaken skal følge lovene i Macao og ikke de i Hongkong.

Temperaturen i den tyske kaffefamilien Herzs kokte over i 2003 da eldstesønnen og datteren solgte seg ut, av familiebedriften Maxingvest AG, til moren og tre brødre for angivelige fem milliarder dollar etter krangel om børsnotering.

I 2005 skal to av de andre brødrene ha sparket den siste broren ut av styret, og nå saksøker han fordi han ikke liker navneendringen (!) fra Tchibo til Maxingvest AG og andre avgjørelser, som har med utbyttepraksisen og personellendringer å gjøre.

Saksøkte pappa
Pritzker-familien bak hotellkjeden Hyatt har også hatt sine feider. I 2002 saksøkte Liesel Pritzker faren og elleve eldre søskenbarn for seks milliarder dollar fordi hun mente de ranet hennes arv. Rettssaken endte til slutt med at familieformuen ble delt opp i elleve seksjoner. Alle de involverte endte opp på listen blant verdens rikeste mennesker.

Den sveitsiske milliardæren baron Thyssen-Bornemisza førte i 1983, etter at han hadde skilt seg fra sin fjerde kone, kontrollen over formuen på to milliarder dollar til sin sønn. To tiår senere angret han imidlertid. Sammen med sin femte kone Carmen Cervera, en tidligere miss Spania, krevde de pengene tilbake gjennom en rettssak som varte i tre år og kostet 60 millioner dollar.

De fire sønnene til grunnleggeren av oljekonglomeratet Koch Industries arvet selskapet etter Fred Kochs død. To av sønnene kjøpte de to andre ut for 1,3 milliarder dollar i 1983, men ble saksøkt fordi det ble hevdet kjøpesummen var for lav. Først i 2001 endte saken i forlik. De to sønnene som kjøpte opp selskapet har nytt godt av den skyhøye oljeprisen og er i dag begge på Forbes liste over de ti rikeste amerikanerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere