NA24.no

Milliardsalg i fare

Sist oppdatert:
Norwegian Property jager milliarder for å betale for hotelleiendommer. Handelen er suspendert.

Eiendomsselskapet Norwegian Property skal ha hyret inn meglerhusene Pareto og Enskilda for å få på plass mer egenkapital. Dette er årsaken til at aksjen hele fredag har vært stoppet for handel ved Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Etter hva NA24 erfarer går det i markedet rykter om at det søkes en emisjon på mellom 25 og 27 kroner aksjen i eiendomsselskapet, som har opplevd massivt kursfall de siste månedene. Kursen i Norwegian Property har falt nesten 50 prosent siden nyttår.

Milliardemisjon?
Det blir også opplyst fra kilder i markedet at selskapet skal ha fått på plass et garantikonsortium på to milliarder kroner.

Dermed kan det gå mot massiv utvanning av aksjonærene i selskapet. Basert på siste omsetning som er kurs 35 kroner, prises hele eiendomsselskapet til knappe 3,7 milliarder kroner.

Norgani hodepine
I begynnelsen av mai ble det klart at Norwegian Property hadde innledet samtaler med en aktør om salg av hele hotellporteføljen som tidligere lå i det børsnoterte selskapet Norgani. Aktøren, som var bistått av meglerhuset Arctic Securities, hadde lagt 11,1 milliarder kroner på bordet for hotelleiendommene.

Aksjemarkedet reagerte positivt på dette, og sendte opp kursen i Norwegian Property. Men så begynte kursen å falle markant igjen. Etter at meldingen om Norgani-kjøpet kom ble aksjen handlet opp i 50 kroner. Så begynte den å falle tilbake til det laveste noteringen noen sinne som kom torsdag. Da gikk aksjen til 34,5 kroner. En melding fra Norwegian Property om at Norgani-prosessen ville ta lengre tid, som kom denne uken, trakk kursen videre lengre ned.

Det kan se ut som om det ikke blir noe av salget av Norgani-porteføljen likevell, og at selskapet heller vil kjøre finansieringen selv.

Årsaken er at Norwegian Property må hoste opp pengene til eieren av Norgani, nemlig Oslo Property – et selskap der det svenske private equity-fondet EQT er eier. Enten må Norwegian Property betale kontant – ellers må de utstede aksjer – med tre prosent rabatt mot markedet.

Da budet på hotelleiendommene kom opp ble det slått fast at Norwegian Property, som er tungt giret med gjeldsfinansiering, var tvunget til å selge eiendommer de nettopp hadde kjøpt.

Børspause
Etter anmodning fra selskapet valgte Oslo Børs å stoppe handelen i Norwegian Property fredag. Årsaken skal ha vært den pågående prosess med å innhente penger for å betale for hotellene de har kjøpt.

NA24 nådde Norwegian Propertys konsernsjef Petter Jansen fredag ettermiddag. Han hadde da holdt et foredrag i Tromsø, og kunne registrere at det hadde kommet en telefonstorm som følge av pausingen av aksjen for selskapet han leder.

Men han ville ikke kommentere noe, men indikerte at markedet ville bli informert mandag. Det har ikke lykkes NA24 å komme i kontakt med Widar Salbuvik som er nyvalgt styreleder i selskapet.

Heller ikke Pareto og Enskilda, som er hyret inn for å skrape sammen et garantikonsortium, har ønsket å kommentere saken ovenfor NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere