Milliardsalg i Norske Skog

Selger datterselskapet i Sør-Korea og reduserer gjelden med 25 prosent.

23.06.08 09:40

Norske Skog selger det heleide datterselskapet Norske Skog Korea Co. Ltd. for 4,3 milliarder kroner til investeringsfondene Morgan Stanley Private Equity Asia og Shinhan Private Equity.

NA24 - din næringslivsavis

Gjeldsredusering på 25 prosent
Transaksjonen omfatter de to avispapirfabrikkene Jeonju og Cheongwon, og er et sårt tiltrengt ledd i arbeidet med å redusere Norske Skogs netto gjeld.

- Salget av virksomheten i Korea medfører en reduksjon av Norske Skogs netto gjeld med cirka 25 prosent. Dette gir oss større finansiell handlefrihet, og et bedre grunnlag for det videre arbeidet med å restrukturere selskapet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding.

Overtar gjeldsforpliktelser
Total transaksjonsverdi utgjør 850 milliarder koreanske won, tilsvarende rundt 4,3 milliarder kroner.

Aksjene i Norske Skog Korea Co. Ltd. selges for om lag 3,2 milliarder kroner i kontanter, samt at kjøper overtar alle gjeldsforpliktelser. Vederlaget gjøres opp kontant på overtagelsestidspunktet. Gjelden i Norske Skog Korea Co. Ltd. inkluderer blant annet et lån på 130 millioner dollar til Norske Skog konsern som blir betalt ved gjennomføring av salget.

Virksomheten i Korea selges til om lag bokført verdi. Eventuell gevinst eller tap vil bli bokført ved gjennomføring av avtalen.

- Fjerner det umiddelbare presset
Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans er positiv til dagens nyhet.

- Det ser tilsynelatende ut til å være et godt salg, sier han til NA24.

- Tror du kommer flere salg?

- Nei, jeg tror ikke det. Salget fjerner det umiddelbare presset. Frykten har vært at man ikke har fått solgt, sier analytikeren, og legger til at prisen reflekterer at det ikke har vært noe «fire-sale».

- En gjeldsreduksjon på 25 prosent, det er klart det hjelper, avslutter Haagensen.

11,9 milliarder i gjeld
- Netto vederlag fra salget vil inngå som en del av Norske Skogs likviditetsreserve, og redusere selskapets netto gjeld fra 15,7 milliarder kroner pr. 31.3.2008 til 11,9 milliarder. Etter gjennomføring av transaksjonen vil gearingen (netto rentebærende gjeld/egenkapital) bli redusert fra 1,12 (pr. 31.3.2008) til 0,84, opplyser Norske Norske Skog

Liten operasjonell effekt
Norske Skog skriver videre at transaksjonen har liten operasjonell effekt for resten av Norske Skog. Norske Skog vil fortsatt være en betydelig produsent av avispapir i Asia med fabrikker i Kina, Thailand og 34 prosents eierandel i Malaysian Newsprint Industries.

ABG Sundal Collier og UBS har vært Norske Skogs finansielle rådgivere, og Wiersholm, Mellbye & Bech og Kim & Chang har vært juridiske rådgivere i forbindelse med transaksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag