NA24.no

Milliardsatsing på forskning og utdanning

Sist oppdatert:
Regjeringen øker tilskuddet til Forsking og utvikling (FoU) med totalt 4,1 milliarder kroner i 2016.

I budsjettforslaget blir den offentlige finansieringen av forskning og utvikling foreløpig anslått til å bli 32,5 milliarder kroner.

– I usikre økonomiske tider er det å investere i forsking og utvikling noe av det smarteste vi kan gjøre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 er historisk godt i sin satsing på kunnskap, men dette er ikke en type budsjett som Norge har råd til over tid.

Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Han mener forslaget til statsbudsjett først og fremst adresserer Norges kortsiktige utfordringer.

288 nye stillinger

Regjeringen foreslår å bruke 175 millioner kroner til det såkalte strukturarbeidet og sammenslåingsprosessene i universitets- og høyskolesektoren.

– Gode universiteter og høyskoler spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle den kunnskapen vi trenger for å lykkes i framtida, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år omfatter også 288 nye rekrutteringsstillinger i sektoren, samt 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).

Vil løse realfagsproblemet

Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å bruke over 100 millioner kroner på tiltak som kan få bukt med skolens såkalte realfagsproblem.

– For mange elever lærer ikke det mest grunnleggende i matematikk og naturfag. Derfor foreslår regjeringen én ekstra time i naturfag på barnetrinnet og målrettede tiltak for å styrke opplæringen i realfag, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Det skal være opp til kommunene å avgjøre om den ekstra naturfagstimen skal legges til 5., 6., eller 7. trinn.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere