*Nettavisen* Økonomi.

Milliardsatsing på forskning og utdanning

Regjeringen øker tilskuddet til Forsking og utvikling (FoU) med totalt 4,1 milliarder kroner i 2016.

07.10.15 10:49

I budsjettforslaget blir den offentlige finansieringen av forskning og utvikling foreløpig anslått til å bli 32,5 milliarder kroner.

– I usikre økonomiske tider er det å investere i forsking og utvikling noe av det smarteste vi kan gjøre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 er historisk godt i sin satsing på kunnskap, men dette er ikke en type budsjett som Norge har råd til over tid.

Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Han mener forslaget til statsbudsjett først og fremst adresserer Norges kortsiktige utfordringer.

288 nye stillinger

Regjeringen foreslår å bruke 175 millioner kroner til det såkalte strukturarbeidet og sammenslåingsprosessene i universitets- og høyskolesektoren.

– Gode universiteter og høyskoler spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle den kunnskapen vi trenger for å lykkes i framtida, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år omfatter også 288 nye rekrutteringsstillinger i sektoren, samt 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).

Vil løse realfagsproblemet

Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å bruke over 100 millioner kroner på tiltak som kan få bukt med skolens såkalte realfagsproblem.

– For mange elever lærer ikke det mest grunnleggende i matematikk og naturfag. Derfor foreslår regjeringen én ekstra time i naturfag på barnetrinnet og målrettede tiltak for å styrke opplæringen i realfag, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Det skal være opp til kommunene å avgjøre om den ekstra naturfagstimen skal legges til 5., 6., eller 7. trinn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.