NA24.no

Milliardskrell for Røkke

Sist oppdatert:
Den kjente investoren går på et stortap.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker fikk en solid smell ved utgangen av fjoråret. Likevel blir det utbytte på 360 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Aker skrev ned verdien av sine børsnoterte eiendeler med 5,6 milliarder kroner ved årsskiftet. Det gir Aker og selskapene i holdingstrukturen et underskudd før skatt på hele 4,8 milliarder kroner i 2008, sammenliknet med et overskudd før skatt på 12,7 milliarder kroner året før.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

For kvartalet ser det enda verre ut. Resultat før skatt var på minus 5,6 milliarder kroner i fjerde kvartal. I fjor på samme tid var resultat før skatt-tallet likt, men da med motsatt fortegn. Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) var heller ikke noe å skryte av, da det endte på minus 63 millioner kroner i siste kvartal. I samme kvartal i fjor leverte Røkkes Aker hele 11,6 milliarder kroner.

Tar ut utbytte
Til tross for de store tapene i siste kvartal, vil Aker og Røkke ta ut et utbytte. Her foreslås det 5 kroner pr. aksje i utbytte for 2008. Dette tilsvarer 360 millioner kroner.

- Konsistent med gjeldende utbyttepolitikk. Balanserer kortsiktig avkastning til aksjonærene med ønske om videre langsiktig industriutvikling og vekst, heter det i meldingen.

Av 360 millioner kroner i utbytte, går 237,6 millioner kroner til Røkke og hans selskaper.

Krafig kutt i balansen
I meldingen til Aker heter det at man går inn i 2009 med en solid balanse. Egenkapitalandelen i mor- og holdingselskap er 88 prosent, mens brutto ekstern gjeld er om lag en mrd kroner. Netto rentebærende fordringer var 8,6 milliarder kroner

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Verdijustert egenkapital før avsatt utbytte var ved utgangen av 2008 blir kraftig redusert til 18,5 milliarder kroner, fra 33,3 milliarder kroner ett år tidligere.

- Som forventet har finanskrisen ført til stor usikkerhet om verdens økonomiske vekstprognoser. Aksjemarkedet er allerede sterkt preget av dette, og det påvirker verdien av Akers børsnoterte eiendeler. Finanskrisen har betydning for realøkonomien, og har betydning for underliggende drift og etterspørselen etter Aker-selskapenes produkter, teknologi og tjenester. Så langt er ikke det langsiktige bildet vesentlig endret. Det er bred enighet om behovet for økt produksjon av energi og mat. På kortere sikt vil selskapene være preget av at deres kunder i varierende grad får svekket sin investeringsvilje og kjøpekraft, heter det i meldingen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere