NA24.no

Milliardsøksmål mot Ericsson

Mandag startet saken mot seks Ericsson-direktører og en revisor, som er tiltalt for skatteunndragelse og bestikkelser.

Sentralt i saken står en av Ericsson-sjef Carl-Henric Svanbergs nærmeste medarbeidere i konsernledelsen, strategisjef Torbjörn Nilsson.

Fra 1998 til 2000 betalte Ericsson 3,7 milliarder svenske kroner til ulike mottakere over hele verden. I rettssaken vil påtalemyndighetene legge frem bevis for at falske fakturaer har blitt brukt for å betale ut penger til ukjente mottakere, skriver svenske Dagens Industri.

Dermed var det feil av Ericsson å trekke utbetalingene av på skatten.

Graver dypere
Det er satt av seks måneder til rettsaken, og den skal i utgangspunktet være ferdig 2. oktober.

I Sveits pågår en tilsvarende utredning, der mistankene mot Ericsson dreier seg om korrupsjon.

De sveitsiske påtalemyndighetene vil i motsetning til sine svenske kolleger komme til bunns i om overføringer til de ukjente mottakerne har gått til bestikkelser.

En kartlegging viser at flere av mottakerne er aktive innen telekom, men at det også er selskaper som offisielt driver med handikapkjøretøy, møbel- og matimport, flyutdannelse, reklamevirksomhet samt byggeprosjekter i Iran.

Kan få fire år
Store deler av pengene har gått til selskaper i Sveits, Dubai og Hongkong, og det spekuleres i om selskapene bare har videreført pengene til andre land.

Mobilgiganten har valgt å støtte opp om fem av de seks tiltalte eks-sjefene ved å betale deres avdvokatutgifter. I verste fall kan resultatet bli fire år i fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere