NA24.no

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Milliardsøksmål mot svindlerens familie

Sist oppdatert:
Nå skal de ta Madoffs brødre, sønner og niese.

Storsvindleren Bernie Madoff ble dømt til 150 år i fengsel og har måttet selge nær sagt alle sine eiendeler for å gi noe erstatning for de hundrevis av milliardene kroner han svindlet bort. Nå vil de svindlede saksøke Madoffs familie. Det melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

Søksmålet retter seg mot Madoffs bror, Peter Madoff, hans to sønner Andrew og Mark Madoff og niesen Shana Madoff Swanson.

Det er advokaten Irving Picard, som er en av de ansvarlige for å likvidere Madoffs midler, som står bak søksmålet.

- Gjorde ikke jobben sin
- Hvis familiemedlemmene hadde gjort jobben sin, ærlig og trofast, ville Madoffs Ponzi-svindel aldri ha fungert, eller fortsatt så lenge, sier advokaten, ifølge Bloomberg News.

Alle de fire som er gjenstand for søksmålet jobbet i Bernard Madoffs svindelselskap. Broren og niesen jobbet for å sikre at investeringene som ble gjort var i samsvar med reglementet, mens sønnene sammen var sjef for handel i verdipapirer. Mange har påpekt at det virker merkelig at de ikke skal ha hatt noe å gjøre med den gigantiske svindelen, og at de i beste fall gjorde en så dårlig jobb at de muligens kan bli ansvarliggjort i noen grad.

- Brukte enorme summer

Picard hevder at familiemedlemmene tok ut ”enorme summer” penger for å finansiere egne forretninger og betale for biler, båter fritidshus, restaurantregninger og ferier. Han sier selskapet var

Allerede har Picard saksøkt Madoffs kone, Ruth, for 44,8 millioner dollar, eller 260 millioner kroner.

Les mer: Går på Madoffs hustru

I tillegg har selvsagt Madoffs egne eiendeler alle blitt beslaglagt. Båter, biler og hus har alle blitt tvangssolgt i tur og orden.

Les mer: Madoff-hus revet bort og Storsvindlerens luksusyacht til salgs

(Madoffs strandhus er avbildet under. Saken fortsetter under bildet)

2320

Gigantisk og langvarig
Bernard Madoff ble arrestert i desember i fjor, etter å ha lagt kortene på bordet først overfor sine to sønner og deretter overfor politiet. Han sa seg i mars skyldig etter tiltalen og har siden vært fengslet. 29. juni ble han dømt til 150 år bak lås og slå.

Han sto bak det som trolig er tidenes største svindel. Totalt viste det seg at over 60 milliarder dollar, eller over 400 milliarder kroner, bare var luft etter at Madoff i et par tiår hadde gitt kundene stabil, god avkastning og detaljerte oversikter over handler - som det i ettertid viser seg at han aldri utførte.

En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert. Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere