*Nettavisen* Økonomi.

Milliardsmell for Equinor i USA

Eldar Sætre leder det selskapet i Norden som har suverent størst omsetning: Equinor – som inntil nylig het Statoil. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Kraftig oppgang for oljekjempen, men selskapet må skrive ned verdier for 6,2 milliarder kroner i USA.

26.07.18 11:12

Equinor, som i mai byttet navn fra Statoil, leverer knalltall i andre kvartal.

- Dette er et kjempegodt resultat, synes jeg, og spesielt den internasjonale virksomheten har levert, sier finansdirektør Hans Jacob Hegge i Equinor til Nettavisen.

Selskapets justerte driftsresultat er på 4,5 milliarder dollar, tilsvarende svimlende 37 milliarder kroner. Det er en bedring på 1,5 milliarder dollar (12 milliarder kroner) mot samme periode i fjor.

Les også: Equinor inngår rekordkontrakter for brønn- og boreservice-tjenester

Resultatet er det beste i et andrekvartal siden før den store oljeprissmellen i 2014.

Skriver ned

Likevel er ikke alt rosenrødt for oljekjempen.

Selskapet måtte nemlig skrive ned verdier for 762 millioner dollar, rundt 6,2 milliarder kroner, i USA i kvartalet.

- Dette er en nedskrivning på våre landbaserte virksomhet i USA. Det skyldes i hovedsak en mindre justering i forventningene til oljeprisen og at noe produksjon er skjøvet ut i tid. Disse eiendelene er spesielt utsatt for svingninger i oljeprisen, sier Hegge.

Det er spesielt det amerikanske Eagle Ford-feltet, verdens største skiferoljefelt, som trekker ned. Feltets sammensetning av gass, olje og konsensat har vært mindre fordelaktig enn selskapet først så for seg, og Equinor har også hatt utfordringer med brønnplasseringer.

-Vi har trukket frem Eagle Ford tidligere. De har hatt en noe krevende utvikling enn de andre feltene i USA. Det skyldes blant annet at vi har måtte gå over til en videre brønnplassering, sier Hegge, som i august skal overta jobben som Equinors USA-sjef.

Tapt mye

USA-satsingen til Equinor/Statoil, initiert av Helge Lund, har vært et pengesluk for selskapet, og selskapet har tidligere kunngjort at de har tapt 75 milliarder kroner på satsingen.

Les også: Helge Lunds USA-satsing har kostet Statoil 75 milliarder kroner

Hegge påpeker imidlertid at deler av disse tapene er reversert.

- La meg minne om at vi skrev opp verdiene i USA med 1,3 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor, sier Hegge.

Høyere driftsinntekter

Til tross for dette var det mye å glede seg over for oljeselskapet. Driftsinntektene var også mye høyere enn i samme periode i fjor. Selskapet hadde inntekter for 18,1 milliarder dollar, mot 14,9 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.

Les også: Equinor omsetter for mer enn noe annet nordisk selskap

Oljeprisen har steget kraftig dette kvartalet, og ligger nå på rundt 75 dollar, noe som naturlig nok gir selskapet god støtte. Tross nedskrivningene i USA, ser Equinor ut til å ha fått noe bedre skikk på driften i virksomhetene i utlandet.

Finansdirektør Hegge viser til at resultatet for den utenlandske virksomheten er 18 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Ved siden av det får de hjelp fra lavere skatt i andre land.

Les gså: Statoil er historie – navnebytte klubbet gjennom

- Dette er tidenes nest beste resultat for den internasjonale virksomheten. Inntjeningen er dessuten god i utlandet, hvor vi betaler mindre skatt, sier Hegge.

Satser i utlandet

Equinor har også planer om å fortsette å satse i utlandet.

- I kvartalet har vi fullført Roncador- og Carcara-transaksjonene i Brasil og North Platte-transaksjonen i USA. I tillegg har vi sikret nye attraktive leteområder i Brasil, Storbritannia og Norge. Vi har startet installeringsarbeidet på Johan Sverdrup-feltet, og har høy prosjektaktivitet med flere prosjekter i gjennomføringsfasen. I juli leverte vi utbyggingsplanen for det meget lønnsomme Troll Fase 3-prosjektet til myndighetene for godkjenning, sier konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag