Milliardsmell for Fredriksen

Skipsrederens riggkonsern går på store aksjetap.

23.02.09 09:12

Det går frem av en oppdatering fra riggselskapet Seadrill som kontrolleres av skipsreder John Fredriksen, i forkant av at selskapet skal legge frem tallene for fjerde kvartal.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Seadrill melder mandag at riggkonsernet vil måtte ta en nedskrivningpå 615 millioner dollar, eller drøye 4,1 milliarder kroner, under amerikanske regnskapsregler som følge av verdifallet på aksjene i selskapene Pride International, SapuraCrest og Scorpion Offshore ASA.

Videre vil markedsverdsettelse av Seadrill total return swap-avtale belaste finansregnskapet med ytterligere 35 millioner dollar i fjerde kvartal.

HTML EMBED
DISKUTÈR HER:Hvor skal Seadrill?

Det siste elementet som gir store røde talll i selskapets finansregnskap er fall i verdiene på en rekke renteswapper inngått av selskapet. Disse vil gi urealiserte tap på 160 millioner dollar i fjerde kvartalstallene.

- Langsiktige investeringer
Konsernsjef Alf Thorkildsen skriver i meldingen at en viktig del av Seadrill-historien har vært å vokse ved å ta store investeringsposter i andre offshore-selskaper hvor attraktivt, fremtidig verdipotensiale har blitt identifisert.

- Gjennom denne strategien har vi kjøpt selskaper som Smedvig, Mosvold Offshore Limited, Odfjell Invest Limited og Eastern Drilling ASA. I tillegg Seadrill har realisert fortjeneste fra kjøp og senere salg av andeler i Ocean Rig ASA, PT Apexindo Pratma Duta Tbk og Aker Drilling ASA.

Thorkildsen legger vekt på at Seadrill fortsatt ser investeringer i Pride, Scorpion og SapuraCrest som attraktive på lengre sikt.

- Alle tre selskapene handles i dag til stor rabatt i forhold til underliggende verdi. Selskapene har sterk kontantstrøm og en god sammensetning av eiendeler som samsvarer med Seadrills vekstambisjoner. Styret håper at Seadrill gjennom langsiktige posisjoner i disse selskapene kan dekke inn disse realiserte tapene, og over tid også gjøre disse investeringene til lønnsom vekst for Seadrill, sier Thorkildsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.