NA24.no

Milliardsmell for Orkla

Sist oppdatert:
Stein Erik Hagens Orkla leverte svake tall for fjerde kvartal. Nå åpner selskapet for emisjon.

Orkla leverte kvartalstall torsdag morgen. Forventingene var ikke høye blant analytikerne, men de ble likevel ikke innfridd.

NA24 – din næringslivsavis

Underskuddet før skatt ble på 4,4 milliarder kroner. Dette er hele 1,3 milliarder dårligere enn den mest pessimistiske analytikeren hadde ventet på forhånd.

Taper på aksjer
Det var spesielt nedskrivninger og tap på aksjer som førte til store tap for Orkla. Selskapets aksjeportefølje fikk hard medfart i fjerde kvartal, og Orkla bokfører hele 3,5 milliarder kroner i tap på denne porteføljen.

I tillegg tar selskapet nedskrivninger på goodwill og varelager som også belaster regnskapet. De største postene er nedleggelsen av Borregaards fabrikk i Sveits, nedskrivning i SladCo i tillegg til nedskrivning i Orkla Aluminium Solutions. Til sammen blir disse nedskrivningene 1,6 milliarder.

Driftsinntektene beløp seg til 65,6 milliarder kroner for hele året under ett, mot 61,4 milliarder kroner i 2007. For fjerde kvartal isolert endte driftsinntektene på 16,5 milliarder kroner mot 17,5 milliarder samme kvartal året før.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Underskudd, men utbytte
Dermed endte driftsinntektene noe høyere enn det analytikerne hadde ventet på forhånd. Driftsresultatet endte på minus 692 millioner kroner i fjerde kvartal, mot et driftsoverskudd på 760 millioner kroner i samme kvartal 2007. Det var forventet et positivt driftstrsultat ifølge tall SME Direkt har hentet inn på vegne av nyhetsbyrået TDN Finans.

Resultat før skatt for hele året endte på et underskudd på rett over 2 milliarder kroner, men for fjerde kvartal isolert endte resultatet før skatt på minus 4,3 milliarder kroner. Analytikerne hadde forventet et underskudd på 2,3 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Til tross for den store resultatsvekkelsen og underskuddet, foreslår styret å utbetale 2,25 kroner per aksje til aksjonærene. Dermed kan storaksjonær Stein Erik Hagen hente ut en halv milliard kroner.

Svikt i Brands
Orkla Brands er ved første øyekast lyspunktet i selskapets kvartalsrapport. Forretningsområdet, som blant annet har levd godt på nordmenns hang etter frossenpizza, viser til en inntektsvekst i kvartalet på over 10 prosent, samtidig som marginene har blitt bedre.

Det meste av inntektsøkningen er imidlertid drevet av prisøkninger.

- Med unntak av Orkla Brands Nordic har alle forretningsenhetene volumreduksjon i kvartalet, og denne negative tendensen har vært økende gjennom året. Dels skyldes dette en vikende volumutvikling i flere markeder og dels tap av markedsandeler, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Problemer i aluminium
Orkla Aluminium er kanskje den delen av Orkla med de aller største problemene. Ole Enger, som leder denne delen av Orkla, skisserte et dystert bilde på dagens presentasjon.

- Markedet falt i siste kvartal, og desember var klart verre enn oktober. Dessverre, må vi si, har denne trenden fortsatt inn i det nye året, uttalte Enger.

I Sapa Profiles har man måttet kutte hele 1.900 årsverk for å møte den vanskelige situasjonen.

- De fleste av Sapas markeder ble betydelig svekket i løpet av 2. halvår og også utviklingen i de asiatiske markedene er nå merkbart svakere, skriver Orkla i kvartalsrapporten, og fortsetter:

- Mot slutten av 2008 var bransjen nærmest stillestående ettersom mange kunder stoppet produksjonen i desember og ut i januar. Det er stillstand i de fleste markeder, med unntak av for Building System, som ligger noe senere i byggesyklusen.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Må kutte
– Ved inngangen til 2009 er de økonomiske rammebetingelsene meget svake. Den internasjonale finanskrisen forsterker en global oppbremsing i realøkonomien. Orkla-selskapene vil i ulik grad på bli påvirket av lavere økonomisk vekst, og vil møte utfordringene med skreddersydde mottiltak. Det er iverksatt kraftfulle tiltak innenfor virksomhetsområdene for å tilpasse kostnadsbase og produksjonskapasitet til lavere etterspørsel og volumutvikling, sier konsernsjef Dag J. Opedal.

Han åpner dermed for omfattende kutt i selskapet som har levert svært solide resultater de siste årene.

DISKUTÈR HER:Hvor tror du Orkla skal nå?

Fokus vil særlig være rettet mot å sikre en tilfredsstillende kontantstrøm. Dette vil lede til streng husholdering med kapitalbruk i konsernet og økte ambisjoner når det gjelder kostnadsproduktivitet, skriver selskapet.

Åpner for emisjon
– Orkla er godt rustet til å møte utfordringene. Konsernet har selskaper med solide markedsposisjoner, samtidig som refinansieringsbehovet er begrenset i 2009 og 2010, sier Opedal.

I en annen melding fra selskapet torsdag morgen melder selskapet at de åpner for å hente friske penger i en emisjon. Styret vil ha en fullmakt til å forhøye aksjekapitalen gjennom nytegning av inntil 72 millioner aksjer. Fullmakten kan benyttes ved én eller flere emisjoner, skriver Orkla i meldingen.

Har tapt mrd.
Stein Erik Hagens investering i Orkla har kostet ham 1,1 milliarder - bare siden nyttår.

Det siste drøye året har Hagen tapt over 14 milliarder kroner på investeringen i Orkla - altså mer enn en milliard i måneden. Dette tempoet har holdt seg oppe også etter nyttår. Ved årets start var Orkla-kursen på 49,30 kroner. Onsdag ligger den omtrent 5 kroner lavere, og sluttet på 44,65 kroner

Les mer her: Har tapt 1 mrd siden nyttår

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere