NA24.no

Milliardstrid midt i valgkampen

Foto: Fred. Olsen Production
Sist oppdatert:
Intens kamp om skattelette innad i regjeringen.

Midt i valgkampen foregår det en intens strid i regjeringen om skatteletten til rederinæringen.

NA24 - din næringslivsavis

- Et veldig konservativt anslag er at den vil koste mellom tre og fem milliarder i året. Hvis vi tar utgangspunkt i det høyeste tallet, utgjør det omtrent det som ble utbetalt i sosialhjelp i Norge i fjor, sier professor Guttorm Schjeldrup ved Norges Handelshøyskole til NRK.

Han ledet det offentlig oppnevnte Rederiskattutvalget, som anbefalte at rederiene må betale like mye skatt som resten av næringslivet.

Snakker ikke om skatteletten
Internt i regjeringen er det kamp om milliard-skatteletten til rederiene. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet går inn for en modell hvor rederne betaler 0,6 prosent skatt, den såkalte tonnasjeskatten. Argumentet er å gi næringen like vilkår som i EU, for å hindre utflagging.

Men ingen i regjeringen vil snakke høyt om skatteletten, som er vanskelig for SV. Partiet har stått steilt mot rederskatten i alle år og argumentert mot det de mener er skattelette for de aller rikeste. I Finansdepartementet er det, ifølge NRK, ingen som vil la seg intervjue om saken.

Sensitiv sak
Partiet presses hardt av Senterpartiet og Arbeiderpartiet i budsjettforhandlingene som nå pågår og ifølge NRK er saken ekstremt sensitivt.

- Jeg ser ingen grunn til at man skal skjule noe som helst av denne type ting i den offentlige debatten, og jeg synes det er et demokratisk problem at politikerne ikke legger kostnadene på bordet, sier Schjeldrup.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere