*Nettavisen* Økonomi.

Milliardsvindel i Troms Kraft

Det er avdekket milliardsvindel i Troms Kraft.

- Vi er rystet av det vi nå opplever, sier styreleder.

22.11.11 12:57

En vesentlige regnskapsfeil er avdekket i Troms Krafts datterselskap Kraft & Kultur. Omfanget er usikkert, men kan beløpe seg til 1,5 milliarder kroner i inntektsavvik. Avvikene synes så langt å være et resultat av flere års manipulasjon av selskapets regnskaper. Dette skriver Troms Kraft i en pressemelding.

Selskapet, hvor tidligere senterpartitopp Odd Roger Enoksen er styreleder, var også sentralt i den mye omtalte skandalen om finansieringen av Senterpartiets valgkamp. Les mer her :

Nå er det imidlertid i et av Troms Krafts datterselskaper det er avdekket svindel.

Varslet av egne medarbeidere
I meldingen fra Troms Kraft kommer det frem at avvikene ble avdekket av egne medarbeidere gjennom intern oppfølging og kontroll.

- Vi er rystet av det vi nå opplever. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft AS. Schei er også styreleder i det heleide datterselskapet Kraft & Kultur AB.

Det er igangsatt en omfattende intern granskning av saken, opplyses det. Styret i Kraft & Kultur har anmeldt forholdet til Ekobrottsmyndigheten (svenske Økokrim), og vurderer i tillegg å iverksette ekstern granskning.

- Vi er tilfreds med de tiltakene som er iverksatt, og vi vil følge den videre prosessen med stor oppmerksomhet, sier styreleder i Troms Kraft AS, Odd Roger Enoksen.

Styret i Troms Kraft behandlet saken i styremøte i går, og ser svært alvorlig på forholdet som er avdekket.

Spørsmål rundt revisjonen
Regnskapene har vært revidert uten merknader knyttet til de forhold som nå er avdekket. I tillegg ble det gjennomført en særskilt revisjon av inntektsstrømmene og fordringsmassen i 2009, uten at negative avvik ble avdekket.

- Vi stiller oss spørrende til hvorfor regnskapsavvikene ikke ble avdekket i revisjonene, og håper de videre undersøkelsene vil gi svar, skriver Schei i meldingen.

- Dette er en ressurskrevende og utfordrende situasjon, men Troms Kraft er et solid selskap med økonomi til å håndtere saken.

Jan Inge Johnsen er konstituert som ny administrerende direktør i Kraft & Kultur, etter at tidligere administrerende direktør Boris Benulic i forrige uke ba om avløsning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.