NA24.no

Milliardtap for fiskerne

Sist oppdatert:
Prisfesten er over for makrell- og sildefiskerne. Prisene har falt drastisk siden i fjor.

Dersom makrell og NVG-sild resten av året betales opp mot toppen av minstepriser, vil fiskerne få en milliard kroner mindre ut av fangstverdien på sild og makrell resten av året, sammenlignet med fjorårets prisfest. Det skriver Fiskaren.

NA24 - din næringslivsavis

90.000 tonn makrell gjenstår for norske fiskere. Med en gjennomsnittspris på 12 kroner kiloet i fjor, fikk fiskerne da nær 1,1 milliard for denne kvoten. Nå tyder alt på at makrellprisen vil ligge på rundt seks kroner kiloet i gjennomsnitt, noe som betyr kun halvparten, 540 millioner kroner til fiskerne. Kvoten på makrell var for øvrig høgere i fjor enn den er i år.

For NVG-sild er bildet noe lysere. Her er kvoten større enn i fjor. De 300.00 tonnene som gjenstår, ville i fjor ha hatt en fangstverdi på 1,2 milliarder kroner ut fra en snittpris på fire kroner kiloet. I år er den samlede fangstverdien 750 millioner kroner.

Med fjorårets priser til grunn, ville fiskerne fått 2,3 milliarder for det som gjenstår i fangst av sild og makrell. Nå kan gevinsten bli på kun 1,3 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere