NA24.no

Milliardtap for rikinger

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke og Stein Erik Hagen er de to store taperne på Kapitals rikingliste. Flere andre har tapt milliardbeløp.

Kapitals liste over Norges 400 rikeste er offisielt ute i morgen, men allerede i dag har tallene lekket ut. Og de viser at det for to av Norges mest profilerte investorer har vært et tøft år.

NA24 - din næringslivsavis

Kapital verdsetter Stein Erik Hagen til 14,2 milliarder kroner og Kjell Inge Røkke til 12,5 milliarder. Det gjør dem til henholdsvis Norges sjette og syvende rikeste. Men de har neppe grunn til å juble av den grunn. Siden fjorårets liste har formuen til Hagen rast med 9,8 milliarder, mens Røkke har 7,3 milliarder mindre i pengebingen.

Egentlig større tap
Det er i stor grad utviklingen i Orkla- og Aker-aksjene som må ta skylden for det store fallet i formuene til Hagen og Røkke. Imidlertid er tapet større enn det fremkommer i Kapitals liste. Det skriver faktisk bladet selv.

Hadde deadline for listen blitt satt en uke senere ville formuen til Hagen vært enda en milliard lavere, mens Røkkes ville krympet med ytterligere 800 millioner kroner. Dermed har de to faktisk tapt hele 19 milliarder kroner til sammen på to år.

Freddy fortsatt rikest
Suverent rikest, ifølge Kapital, er John Fredriksen. Bladet har verdsatt formuen hans til 54,9 milliarder kroner - noe som er 600 millioner mindre enn året før. På en god 2.plass kommer eiendomskongen Olav Thon med 20,8 milliarder. Norgesgruppens Johan Johannson er verdsatt til 17,7 milliarder kroner på tredjeplass, mens Odd Reitan bare nesten kom med på pallen med sine 16,2 milliarder kroner.

Samlet sett har rikingene på listen en formue på nær 712 milliarder kroner, noe som er en nedgang på 15 milliarder fra i fjor. For å i det hele tatt være med på listen - noen har faktisk veldig stor sans for nettopp dette - må du ha en formue på 400 millioner kroner.

163 milliardærer
Imidlertid har mange av dem på listen en status som er litt bedre enn millionær - hele 163 av dem er milliardærer. Dermed har Norge fire flere milliardærer i år enn i fjor. Til sammenligning var det bare 48 som kunne kalle seg milliardær for fem år siden.

Blant dem som ikke kan kalle seg milliardær er Idar Vollvik, som er helt ute av listen. Det samme er Acta-gründerne Fred Ingebrigtsen og Alfred Ydstebø. Kapital har dermed vurdert formuen deres til å være lavere enn 400 millioner. Sett i lys av kurskollapsen i Acta og innrømmelsen til Vollvik om vill trading bør ikke noen av nedjusteringene overraske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere