NA24.no

Milliardtap for SAS

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Har gjennomført 25 prosent av kostnadsprogrammet.

Første kvartal er normalt en svak periode for flyselskapene. Det vises på resultatet.

SAS fikk et resultat før skatt som viser et underskudd på 1.024 millioner svenske kroner i første kvartal. Dette er en svekkelse fra 875 millioner svenske kroner i underskudd i samme periode året før.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Driftsunderskuddet havnet på 1.027 millioner kroner mot 776 millioner svenske kroner i minus i samme periode året før.

Analytikerne forventet noe bedre resultater på både driften og før skatt. Estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans viser at markedet forventet et resultat før skatt på 989 millioner svenske kroner i minus og et driftsunderskudd på 861 millioner svenske kroner.

Bedre helt på bunnen
Driftsresultatet før avskrivninger og leasingkostnader (EBITDAR) havnet på 242 millioner svenske kroner og det var en bedring fra 192 millioner svenske kroner i samme periode året før. Analytikerne ventet her 175 millioner svensker kroner.

Driftsinntektene falt i første kvartal til 11.357 millioner svenske kroner i første kvartal fra 12.409 millioner svenske kroner i første kvartal 2008. Analytikerne forventet 11.203 millioner svenske kroner på topplinjen.

Fra den videreførte virksomheten havnet resultat før skatt på minus 934 millioner svenske kroner mot 875 millioner svenske kroner i samme periode året før. Nettoresultatet viser et tap på 748 millioner svenske kroner og representerer en bedring fra et underskudd på 1.163 millioner svenske kroner i samme periode året før. Tallknuserne lå inne med estimater på 817 millioner svenske kroner i underskudd for nettoresultatet.

I løpet av de tre første månedene av 2008 fraktet SAS 5,7 millioner passasjerer, men melder samtidig at passasjertrafikken gikk ned 17,1 prosent.

Kutter kostnader
SAS satser nå videre på det de kaller kjerne-SAS. Denne strategien ble innført i februar og går i henhold til planen. Den nye strategien medfører store kostnadskutt, og i løpet av første kvartal har 500 ansatte blitt nødt til å slutte i flyselskapet. Dette gjøres for at SAS skal gjenvinne lønnsomheten.

Totalt åtte flymaskiner ble tatt ut av drift fra og med april, og innen oktober vil 18 flymaskiner være ute av tjeneste. Sparepakken innebærer at 21 fly skal droppes.

-Vi justerer vår kapasitet til lavere etterspørsel og fjerner ulønnsomme ruter og markedsandeler, skriver SAS i sin melding.

Ved utgangen av kvartalet har de implementert kostnadsbesparende tiltak tilsvarende 1.056 millioner svenske kroner årlig. Det medført at 233 millioner svenske kroner slo ut på resultatet. Det tilsvarer 25 prosent av kostnadsprogrammet.

- For hele 2009 er markedet ekstremt uberegnelig, skriver SAS og peker på at usikkerheten rundt når en bedring kan komme forblir veldig høy.

SAS-aksjen faller 5,75 prosent til 3,44 svenske kroner på børsene i Stockholm.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere