Gå til sidens hovedinnhold

Milliardtrussel mot Statoil

Venezuela kan kaste ut Statoil - uten å gi milliardplaster på såret.

Forhandlingene mellom Venezuela og Statoil og de andre oljeselskapene surner.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag truet det venezuelanske oljedepartementet med at det kan komme til å ikke betale kompensasjon til Statoil og de andre utenlandske oljeselskapene i Orinoco-feltet i Venezuela. Det melder Reuters.

Forhandler kontinuerlig
- Vi forhandler alle sammen. Det er permanente samtaler med alle parter. Vi skal se om det er kompensasjon for i noen tilfeller er det mulig at det ikke er kompensasjon, fortalte oljeminister i Venezuela, Rafael Ramirez, reportere tirsdag.

Les også: Tar Statoil-felt med soldater

Det er første gang venezuelanske myndigheter sier i klare ord at det kan være at det ikke blir gitt kompensasjoner for president Hugo Chavez’ annektering av 60 selskapenes andeler i Orinoco, som regnes som landets mest lovende.

- Vi har pågående forhandlinger med de venezuelanske myndighetene nå. Jeg vil ikke si noe mer enn at vi har en god dialog, sier informasjonssjef Rannveig S. Stangeland i Statoil til NA24.

Les også: Vil kaste ut Statoil

Milliarder
Statoil alene har investert over seks milliarder kroner i landet i løpet av de siste årene.

Til sammen skal oljeselskapene Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhillips, Statoil, BP og Total investert 30 milliarder dollar – eller nær 180 milliarder kroner – i virksomheten i Orinoco. som innebærer foredling av tung, tjærelignende råolje til mer salgbare oljeprodukter.

Exxon har ikke bestemt seg for om de vil ta imot tilbudet om å bli igjen i Venezuela etter at staten overtar 60 prosent av andelene i de fire Orinoco-feltene 1. mai.

Statoil kunngjorde i mars at de overlater kontrollen til Chávez, etter at oljeselskapene ConocoPhillips og Chevron først hadde etterkommet kravene.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her