*Nettavisen* Økonomi.

Milliardunderskudd for Statoil

Våre finansielle resultater ble påvirket av lave oljepriser også i tredje kvartal, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Resultatene skuffer, men produksjonen sterk for Statoil.

28.10.15 09:17

Oljeprisfallet bidrar til at resultatene til Statoils resultater faller kraftig i tredje kvartal.

Oljeselskapets rapporterte IFRS-resultat var negativt med 2,8 milliarder kroner, hovedsakelig som følge av nedskrivninger og kostnadsavsetninger, opplyser selskapet onsdag.

Etter justeringer var resultatet etter skatt på 3,7 milliarder kroner, en nedgang på 59 prosent fra samme kvartal i fjor. Samtidig var det justerte driftsresultatet ned 46 prosent til 16,7 milliarder kroner.

Nedgangen var hovedsakelig en konsekvens av lavere væskepriser og høyere avskrivninger, delvis motvirket av bedre raffinerimarginer, god drift og reduserte underliggende driftskostnader, melder Statoil.

I norske kroner var gjennomsnittlige realiserte væskepriser 37 prosent lavere i kvartalet enn i tredje kvartal i fjor.

Lavere investeringer
- Vi fortsetter å redusere de underliggende driftskostnadene og leverer et kvartal med god drift og solide resultater fra markedsføring og trading. Våre finansielle resultater ble påvirket av lave oljepriser også i tredje kvartal, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre.

Han sier resultatene gir grunnlag for å øke prognosene for produksjonsvekst i 2015 til over 3 prosent, og en nedjustering av forventede investeringer med én milliard dollar til omkring 16,5 milliarder dollar.

- Vi har en sterk kontantstrøm gitt dagens markedssituasjon og en solid finansiell posisjon med en netto gjeldsgrad på 24 prosent, sier Sætre.

Sterk produksjon
Sammenlignet med analytikernes forventninger var resultatene svakere, men produksjonen sterk.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 17,5 milliarder kroner og et justert resultat etter skatt på 5,2 milliarder kroner.

Statoil leverte en produksjon på 1,909 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, en økning på fire prosent sammenlignet med samme periode i 2014.

Her var det ventet en produksjon på 1,896 millioner fat o.e per dag fra analytikerne.

For tredje kvartal har Statoil besluttet et utbytte på 0,2201 dollar per aksje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.