*Nettavisen* Økonomi.

Milliardvekst i aksjefond

Forvaltningskapitalen i norske aksjefond har vokst med 60 milliarder på ett år.

09.03.07 16:27

- Dette var jo utrolig hyggelige tall og viser at nordmenn sparer mye penger i aksjefond, sier John Peter Tollefsen i AksjeNorge til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Kredittilsynet melder om en økning i norske verdipapirfond på hele 24,6 prosent sammenlignet med fjoråret.

60,3 milliarder
Norske aksjefond vokste med 60,3 milliarder kroner i forvaltningskapital. Det var 24,6 milliarder kroner i nytegnet kapital og verdiøkningen er på hele 35,7 milliarder kroner.

- Jeg tror grunnen til den høye økningen er at folk har laget månedlige spareavtaler, som er den smarteste måten å spare i aksjefond på, sier Tollefsen

AksjeNorge har lenge spredd budskapet om at Ola Nordmann bør spare i aksjefond med månedlige avtaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Børsnedgang
Oslo Børs har hatt en nedgang de siste ukene. Det har skapt tendenser til at flere investorer trekker seg ut av aksjemarkedet.

- Ja, det er riktig at børsene har blødd en del de siste ukene, men jeg tror sparerne som trekker seg ut av aksjefond er marginalt, sier AksjeNorge-sjefen, og legger til at han tror de som stikker har vært lenge i markedet og tar gevinst.

Per utgangen av fjerde kvartal i fjor var det 23 forvaltningsselskaper for verdipapirfond med konsesjon fra Kredittilsynet, og ni av disse hadde tillatelse til å yte tjenesten aktiv forvaltning. Kapitalen til aktiv forvaltning i fondsforvaltningsselskapene var på 453,4 milliarder kroner og er en økning på 14,9 milliarder kroner i forhold til utgangen av 2005. Inntektene fra aktiv forvaltning utgjorde 14,8 prosent av forvaltningsselskapenes inntekter i 2006, mot elleve prosent i 2005.

Nettotegning
Nettotegning i norskregistrerte verdipapirfond gikk ned fra 54,1 milliarder kroner i 2005 til 33 milliarder i fjor, en relativ nedgang på 39,0 prosent.

Fordelt på fondstyper har pengemarkedsfond og kombinasjonsfond gått ned med henholdsvis 33,8 milliarder kroner (113,9 prosent) og 0,6 milliarder kroner (19,3 prosent). Nettotegning i aksjefond har gått opp med 13,2 milliarder kroner, en relativ økning på 114,8 prosent, heter det i en melding fra Kredittilsynet.

Klikk på bildet for å forstørre.


(Kilde Kredittilsynet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.