Million-lønn til god butler

Etterspørsel er så stor at en god butler kan velge mellom jobber og million-lønninger.

LONDON (NA24): De har flere hus, privat jetfly, yacht og gjerne en privat øy. Men for de megarike som har alt er det en ting som er vanskelig å skaffe – nemlig en butler som er skolert og perfeksjonert med kongelig profil.

NA24 - din næringslivsavis

Hjemme hos Beckham, Abramovich, media-skye City-milliardærer og russiske obligarker kreves det en smule ekstra personlig service. Det er denne kategorien som trekker til seg butlere, noe som betyr at de som betaler best får tak i de mest kvalifiserte.

Kongelig utdannelse
Verden trenger flere butlere og som et resultat av stor etterspørsel kan City & Guilds for første gang lokke med butler-kurs i samarbeid med Buckingham Palace.

De som tar denne utdannelsen er nærmest garantert jobb med en begynnerlønn på 350.000 kroner. Men som regel tjener en god butler 1,2 millioner kroner eller mer dersom utdannelsen har kongelige relasjoner. I dag er det 5000 butlere i Storbritannia, men City & Guilds tror at etterspørselen er det dobbelte og mer enn det.

Dagens butler må kunne mer enn å åpne champagne, tørke støv av antikke møbler og åpne dører for gjester. Dagens teknologi er i så måte et nytt område for butlere.

Ivor Spencer ved International School for Butler Administration sendte nylig en av sine butlere til prins Charles' hjem, Clarence House.

- I gamle dager var ikke en butler godt betalt og han hadde heller ikke så mye arbeid. I dag har de benevnelsene butler, avdelingssjef, personlig assistent og husets manager. Mange butlere administrerer derfor et budsjett som er større enn en liten bedrift, sier Ivor Spencer til The Independent.

Kravet til diskresjon har ikke forandret seg. Prinsesse Dianas butler, Paul Burrell er erklært uønsket i butler-miljøet i Storbritannia fordi han utleverte privatlivet til sin arbeidsgiver etter Dianas død. Burrell er imidlertid blitt rå rik på sine bøker og avsløringer at han selv kan ansette en butler.

Godt betalte jobber
Mange britiske butlere forsvinner til godt betalte jobber i utlandet straks de er utdannet. I New York, Dubai og karibiske øyer starter lønningene på godt over en million kroner.

I tilegg har butleren fri bolig, mat, forsikringer og bil. Men da må han regne med å administrere to-tre hjem for sin sjef. Velstående i Kasakhstan er det nye området for butlere, mens en som haver i et palass i Emiratene må regne med å administrere en stab på opptil 150 tjenere.

En butler må være forberedt på å takle sjefens mange innfall. Rapperen P. Diddy - Sean Combs - har en butler som alltid følger ham med en parasoll i bagasjen, i tilfelle solskinn. Ved en anledning hadde butleren glemt dette og ble straks sendt fra Sør-Frankrike til New York for å hente parasollen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.