*Nettavisen* Økonomi.

Millionbot til kraftbørs

Avdekket ulovligheter under uanmeldte inspeksjoner.

05.03.14 12:27

Brussel (NTB): EU-kommisjonen gir kraftbørsen Nord Pool Spot en bot på drøyt 2,3 millioner euro for konkurransehemmende virksomhet.

Kraftbørsen får en bot på drøyt 2,3 millioner euro, rundt 19 millioner kroner, mens europeiske EPEX bøtelegges for over 3,6 millioner euro. Kommisjonen mener de to i en periode var enige om ikke å konkurrere.

Brøt reglene i syv måneder

– Slik oppførsel bryter med EUs konkurranseregler som forbyr karteller og begrensende praksis, opplyser EU-kommisjonen om reglene som også gjelder i EØS-avtalen.

– Kraftbørser er viktige for effektive elektrisitetsmarkeder. I en tid der de fleste europeiske forbrukere er bekymret for stigende strømpriser, er jeg spesielt fornøyd med at vi har fått en slutt på enigheten om markedsdeling mellom EPEX og Nord Pool Spot, sier EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia i en pressemelding.

EU-kommisjonen mener reglene ble brutt i en periode på minst sju måneder fra 2011 til 2012.

Uanmeldte inspeksjoner

EUs konkurransemyndigheter mener et IT-samarbeid mellom kraftbørsene ble utvidet til også å omfatte samarbeid som hemmet fri konkurranse

Det var i 2012 det ble gjennomført uanmeldte inspeksjoner mot kraftbørsen.

«EU-kommisjonen har grunn til å tro at de inspiserte selskapene kan ha brutt konkurransereglene i EØS-avtalen og EU-traktaten», het det i en pressemelding som ble sendt ut da.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag