Millioner i lønnsforskjell

Industri Energi har både vaskepersonell og direktører i samme forbund.

12.03.08 11:10

Ingen andre LO-forbund kan skilte med like store lønnsforskjeller som forbundet Industri Energi.

- Vi har både de høyest lønte og de lavest lønte. Vi har sikkert medlemmer som tjener 250.000 og medlemmer som tjener 5 millioner, gjetter forbundsleder Leif Sande overfor NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Årsaken til det enorme spriket i lønnen er at Industri Energi organiserer både folk på gulvet i vaskerier og direktører i oljebransjen. Forbundet har en såkalt vertikal medlemsmasse, som betyr at ansatte både på bunnen og toppen av jobbhierarkiet kan være medlem.

Vask på bunn
På lønnsbunnen er de ansatte i nettopp vask og rens, på lønnstoppen er de ansatte i offshorenæringen.

Vask- og renseriarbeidere har en årlig gjennomsnittslønn på 268.000 kroner. Dette er 80 prosent av hva en industriarbeider tjener i snitt. Til sammenligning har en offshorearbeider tilknyttet operatøravtalen en årlige snittlønn på 611.000 kroner. Dette er 180 prosent mer enn det en industriarbeider har i snittlønn.

De høyeste lønnene finner man dersom man går på leder- og individnivå i oljebransjen.

10 prosent under 280.000
Av Industri Energis 57.000 medlemmer, anslår Sande at under 10 prosent er i en lavlønnskategori. LO har fokusert på å heve lavlønnsarbeidernes lønn i år.

- Med en lønn på 250.000 i året sliter du med å få endene til å møtes, sier Sande.

Foto: Morten Holm

Nå er Leif Sande i Stavanger for å gjennomføre forbundsvise forhandlinger med Oljeindustriens landsforbund (OLF) om fordelingen av 50 øre. Det er en tøff kamp om hvem som skal ha mest av 50-øringen, siden forbundet organiserer medlemmer med såpass stort lønnssprik.

Les også: 50 øre i potten

Det er 50 øre i timen som er utgangspunktet for forhandlingene mellom partene i oppgjøret mellom LO og NHO.

Kamp om 50 øre
De forskjellige forbundene diskuterer nå hvordan denne femtiøringen skal fordeles. 50-øringen kan for eksempel brukes til å øke minstelønnssatsen for enkelte grupper, til å heve stillingstillegg eller ulempetillegg.

Årets oppgjør for privat sektor startet onsdag 5. mars. Da møttes forhandlingslederne i LO og landsforbundene i NHO, samt LO-leder Roar Flåthen og NHO-leder Finn Bergesen jr. for å overlevere krav.

Det er særlig AFP-ordning og generelt lønnstillegg som står på dagsorden i det samordnede oppgjøret, men først er det altså forbundsvise forhandlinger om fordeling av 50 øre. Denne delen av tariffoppgjøret skal mest sannsynlig avsluttes på onsdag 12. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.